Afbeelding

Nieuwe ontwikkelingen met religieus erfgoed: Ruim zestig woningen in hartje Oudenbosch

Door: Stefanie de Beer Algemeen

OUDENBOSCH - Er zit weer schot in de ontwikkeling van het religieus erfgoed. De gemeente verkoopt een deel van St. Anna, zodat daar vijftig woningen en appartementen gerealiseerd kunnen worden. Ook de Mariaschool wisselt van eigenaar en daar komen dertien woningen in. Wethouder Jan Mollen is dolgelukkig met de plannen: “Het was een lang traject, maar als we over een jaar of drie door Oudenbosch loopt, kunnen we zeggen: wat hebben we dat toch mooi gemaakt met z’n allen. Daar ben ik zeker van.”

De werkgroep Hart van Oudenbosch wilde zoveel mogelijk religieuze gebouwen in het centrum van Oudenbosch behouden. De leden hebben zich daar hard voor gemaakt en met succes. Hun visie heeft gezorgd voor een groot draagvlak wat weer resulteerde in nieuwe inzichten in plannen. Ook voor de voormalige Mariaschool en Sint Anna. Deze worden niet het onderworpen aan de sloopkogel, zo maakte de gemeente bekend. Een deel van Sint Anna wordt verkocht aan ZAB B.V. “De kapel blijft in ons eigen bezit en beheer. Hierin komen de bibliotheek, Vluchtelingenwerk, Heemkundekring, KBO en het Toeristisch Informatiepunt”, zegt wethouder Jan Mollen. In het overige gedeelte zal Van Agtmaal appartementen en woningen in realiseren. “Het gaat om vijftig wooneenheden, zowel appartementen als woningen”, zo vertelt Jacco Snepvangers van Van Agtmaal. “De prijzen zullen zo rond de drie ton gaan liggen, met afhankelijk van de grootte wat uitschieters naar boven en beneden.”

Voor de Mariaschool gaan de heer C. Koopmans en P. Buijs aan de slag. Zij willen als particulier de school gaan herontwikkelen. Er komen dertien appartementen in de voormalige klaslokalen en de gymzaal wordt omgebouwd tot atelierwoning. Naar verwacht In het eerste kwartaal van ting wordt in het najaar al gestart met de bouw. “Dus het kan snel gaan”, zeggen de initiatiefnemers. Anders is dat voor de realisatie van de woningen in St. Anna. “We zijn gebonden aan een bestemmingsplanprocedure en dat neemt sowieso een jaar in beslag. In het eerste kwartaal van 2022 willen we starten met de verkoop en de daadwerkelijke bouw zou naar verwachting in het derde kwartaal van dat jaar kunnen beginnen”, aldus Snepvangers.

Voor beide ontwikkelingen is een duidelijk plan wat betreft parkeren. Voor de Mariaschool worden twintig parkeerplaatsen rondom het pand behouden. “Verscholen tussen het groen, want ook aan de buitenruimte besteden we aandacht”, aldus de initiatiefnemers. Voor St. Anna blijft het huidige parkeerterrein bij het voormalige gemeentehuis in gebruik. Ook Van Agtmaal hecht waarde aan groen en buitenruimte. “De oude kloostertuin willen we zo inbedden dat deze toegankelijk is voor bijvoorbeeld toeristen, maar ook omwonenden kunnen straks lekker door de tuin struinen.”

Binnenkort worden door Woonkwartier de plannen bekend gemaakt voor de Mariabouw. “Voordat dit verder gaat, moet eerst de kap van de Mariabouw hersteld gaan worden. Dat gaat de komende maanden gebeuren. Verder wordt binnenkort de kapel van Saint Louis overgedragen aan de gemeente”, zo laat Halderberge weten.

Wethouder Jan Mollen is duidelijk in zijn nopjes met de nieuwe ontwikkelingen: “Doordat we nu een deel van St. Anna en de Mariaschool kunnen verkopen, kunnen andere partijen actief aan de slag met het voorbereiden van de realisatie. Ik ben erg dankbaar dat onze gemeenteraad geen bedenkingen heeft aangegeven, zodat er nu echt werk gemaakt kan worden van het vervolg. Ook ben ik erg bij met de inzet van alle partijen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief