Afbeelding

Raad gaat niet mee in behoud Lindeboom

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - De gemeenteraad van Halderberge is niet voornemens om de Lindeboom op de Markt van Oud Gastel te behouden. Samenstichting Oud Gastel strijdt voor het behoudt van de historische boom op de Markt en CDA Halderberge, VDG Halderberge en D66 Halderberge gaven bijval door een motie in te dienen.  VVD, Lokaal Halderberge, WOS en PvdA stemden echter tegen.

Er is veel te doen over de Lindeboom in Oud Gastel. De Samenstichting vindt het een afschuwelijk idee dat de boom moet wijken voor de herinrichtingsplannen.  “Deze boomstaat symbool voor de vrijheid van niet alleen onze generatie, maar ook voor vele generaties voor ons, die daar vaak hard voor hebben moeten strijden. Bij het ontwerpplan was het uitgangspunt niet om de lindeboom te behouden, maar om deze te verplanten of te verwijderen, omdat anders de hoofdlijnen zoals verkeersveiligheid en voldoende parkeergelegenheid niet voldoende gerealiseerd zouden kunnen worden. In vele inspraakrondes is in onze optiek echter geen juiste voorstelling van zaken gegeven. Gezien de matige conditie van de boom is het inderdaad niet zinvol om deze te verplanten. Maar om deze te verwijderen ondanks een advies van een door de gemeente zelf ingeschakelde boomexpert doet naar onze mening geen recht aan de huidige staat van deze vrijheidsboom. De conclusie uit het rapport van de boomexpert is glashelder: ‘Voor deze boom is de beste oplossing deze in te passen in de situatie en de groeiplaats te verbeteren zodat deze markante boom behouden blijft.’ 

Wortels

Wethouder Thomas Melisse gaf al eerder aan dat de huidige boom slechts vijf tot tien jaar te leven heeft. “Daarom is groeiplaatsverbetering nodig. Maar dan moet bijvoorbeeld het Hof voorgoed afgesloten worden voor verkeer omdat je dan niet meer over de wortels heen kunt rijden. Bewoners en het medisch centrum worden dan veel minder goed bereikbaar. Ook kunnen heel veel andere wensen uit de inspraak niet gerealiseerd worden. Denk aan het garanderen van een gelijkblijvend aantal parkeerplaatsen en het verbreden en autovrij maken van de trottoirs aan de winkelzijde. Omdat er ook bomen voorzien zijn aan de andere zijde van de markt, moet ook of ingeleverd worden op de benodigde ruimte voor alle evenementen en op het extra toe te voegen groen. Dat is nou precies wat iedereen ons op het hart gedrukt heeft niet te doen”, zei hij eerder.

Evenementen

CDA, VDG en D66 deden nog reddingspoging door een motie in te dienen. Ook zij pleiten ervoor dat de boom opgenomen wordt in het plan. Zij wezen de overige partijen erop dat  er in toenemende mate geluiden zijn in Oud Gastel, die zich afvragen waarom het nodig is om de lindeboom te kappen. “Verder is er een petitie voor het behoud van de lindeboom die tot op heden bijna vijfhonderd handtekeningen opleverde. Bovendien stond de lindeboom nooit in de weg bij het organiseren van evenementen op de Markt”, aldus de drie partijen, wijzend naar het argument dat de Markt in Oud Gastel nog meer centraal gaat staan bij evenementen. VVD, Lokaal Halderberge, WOS en PvdA stemden echter tegen de motie waardoor deze strandde.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief