Afbeelding
Foto:

Richard Pertijs kan niet zonder radio en muziek

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Richard Pertijs (45) is een muzikaal dier en met muziek opgegroeid. Al vanaf zijn jongste herinneringen trekt het luisteren naar, het draaien van én het zelf zingen van liedjes hem enorm aan. Als zanger vierde hij vorig jaar zijn 25-jarig jubileum en over een paar maanden praat hij al 30 jaar, in zijn eigen programma’s op de radio, de nummers vrolijk en vlot aan elkaar.

“Als kind was ik inderdaad al muzikaal. Dan zat ik aan de spoelen van een oude bandrecorder te draaien en er dan zelf bij te zingen,” begint Richard, in het dagelijks leven conciërge bij basisschool ’t Bossche Hart, zijn verhaal. “In mei 1995 ben ik echt met zingen begonnen. Ik woonde destijds in Zundert en piratenzender Amapola organiseerde een Kika-middag. Daar ben ik gaan kijken, stond naast de dj en vroeg aan hem of ik ook een liedje mee mocht zingen. Dat was de karaoke-versie van de Amsterdamse Hitmedley van Koos Alberts. Daar kreeg ik leuke reacties op en daarna is het allemaal heel snel gegaan.”

Topjaren

Richard werd al gauw een steeds meer gevraagde artiest en heeft op menig podium in voornamelijk Brabant en België gestaan. “Die eerste jaren waren echt mijn topjaren, elk weekend was ik soms wel drie keer op pad. Tussen de grootste Nederlandse en Belgische artiesten heb ik gestaan. Zo heb ik het voorprogramma van de Brabantse Ruiterdagen jarenlang verzorgd. Op het piratenfestijn in Dokkum en de Bosduin, de grootste handelsbeurs van België, heb ik opgetreden.” Zelfs op de nationale en regionale tv was Richard te zien. “Optredens in Call TV van Veronica, meegedaan aan de X-factor van RTL en SBS shownieuws kwam bij mij thuis filmen.” In totaal heeft Richard twaalf singles uitgebracht. “Daar waren covers bij, maar zeker ook eigen liedjes. Ook heb ik voor andere artiesten nummers geschreven.” Met de Belgische zanger/producer Dennie Damora heeft Richard in 2001 een cd-album opgenomen. “Dat is mijn grootste succes geweest, daar ben ik nooit meer overheen gegaan.”

Passie

De grootste passie van Richard is echter radio. “Dat is nog leuker en spreekt mij nog meer aan. Muziek draaien en wat gekkigheid ophangen. Als kind riep ik al dat ik mijn eigen radiozender wilde.” Op 15-jarige leeftijd mocht hij een uurtje proefdraaien bij Radio Valencia net over de grens in Meer. Binnen drie weken had hij al een eigen programma op de vrijdagmiddag. “Later heb ik op meerdere dagen meerdere programma’s gedaan. Bij deze zender zit ook een café waar zo’n beetje alle artiesten komen. Kon ik mijn optredens combineren met het radiowerk,” lacht hij. In 2003 wilde Richard meer dan alleen maar aan- en afkondigen van plaatjes. “Ik wilde ‘anders’ radio maken met wat meer entertainment eromheen.” Daarop maakte hij de overstap naar Radio Rucphen FM. “Daar ben ik begonnen met een live-programma op zaterdagmiddag.” Nu presenteert Richard wekelijks op maandagochtend ‘lekker aan het werk’ en op zaterdagochtend ‘het zaterdagochtendgevoel’. “Daarbij is er ruimte voor diverse items, speel ik wat typetjes als Oma Jaspers en draai ik vooral de muziek waar ikzelf van hou en mee opgegroeid ben, dus veel Nederlandstalig, gouwe ouwe en wat countrynummers. Wel voel ik goed aan wat de mensen leuk vinden. Ik hoop het nog vele jaren vol te houden zo,” besluit hij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief