Afbeelding
Foto: Samenstichting Oud Gastel

Petitie behoud lindeboom aangeboden aan burgemeester

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Burgemeester Bernd Roks heeft maandag in het gemeentehuis uit handen van voorzitter Johan Wagenmakers van de Samenstichting Oud Gastel een petitie ontvangen. 471 ondertekenaars vinden dat de historische, markante lindeboom, waarbij in het ontwerp van de herinrichting van het marktplein geen ruimte meer is, alsnog behouden moet blijven en in het huidige herinrichtingsplan ingepast dient te worden.

DOOR VERA DE GEUS

Er staat op het marktplein in Oud Gastel een lindeboom die symbool staat voor de in 1795 verkregen vrijheid van het dorp. Het is niet meer de oorspronkelijke boom, maar de tweede en geplant in 1975. Helaas is deze boom de afgelopen decennia door een steeds beperktere leefomgeving niet tot een volledige wasdom kunnen komen. Reden voor de gemeente om bij de plannen voor de herinrichting van de Markt met de boom geen rekening te houden. Verplanten is niet verstandig, zodat kappen en herplant van een nieuwe linde op een andere plaats de enige optie was.

Gemoederen

Deze lindeboom echter houdt de gemoederen in het dorp al een tijdje bezig. Het politieke traject is doorlopen, waarbij volgens de gemeente met burgerparticipatie en diverse inspraakronden voldoende mogelijkheden geweest zijn om het behoud van de lindeboom te bepleiten. De ontwerpplannen zijn door de gemeenteraad al in mei 2020 goedgekeurd. Een onlangs ingediende motie door het CDA, VDG en D’66 om in gesprek te gaan met de Samenstichting en samen de mogelijkheden tot behoud te onderzoeken, kon niet rekenen op voldoende draagkracht binnen de gemeenteraad en werd afgewezen.

Uitgangspunt

Toch volhardt de Samenstichting, naar eigen zeggen gevoed door de mening van diverse inwoners, in hun strijd tot behoud van deze markante boom. Daartoe werd onder meer op 24 maart een online-petitie gestart, die uiteindelijk door 471 mensen ondertekend is. “Het is jammer dat het zover gekomen is, dat er door de Samenstichting Oud Gastel, middels een petitie, een uiterste poging gedaan moet worden voor behoud van een cultuurhistorische, markante en beeldbepalende boom. Het zou in onze ogen én in de ogen van vele Gastelaren niet meer dan logisch zijn dat deze vrijheidsboom hét uitgangspunt bij de reconstructie zou zijn geweest,” schrijft de stichting in een bij de petitie begeleidende brief aan burgemeester Roks.

Alternatief

Bij het aanbieden van de petitie heeft de Samenstichting aan burgemeester Roks een dringend beroep gedaan om eens te kijken naar een alternatief plan wat door de Samenstichting is geschetst. “Een plan mét behoud van voldoende groen, ruimte voor evenementen, volop verblijfsmogelijkheden én parkeergelegenheid en waarin ook de lindeboom beter tot zijn recht komt,” stelt men. Dit alternatieve plan zou bovendien nog voordeliger zijn. De Samenstichting wil daarom zo snel mogelijk met de gemeente rond de tafel om deze plannen te bespreken en nader toe te lichten. “Het verhaal wat jullie mij verteld hebben, deze petitie en het geschetste alternatieve plan zegt veel over hoe inwoners van Oud Gastel begaan zijn met deze boom,” liet burgemeester Roks de Samenstichting weten. “Jullie vastberadenheid is zeer zeker te prijzen. Graag verwijs ik jullie door naar de gemeenteraad, die het besluit over de herinrichting destijds geaccordeerd hebben.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief