Afbeelding

Samen aan de Bak: Per inwoner 160 kilogram restafval ingezameld

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALDERBERGE - De vrachtwagens van afvalinzamelaar Saver hebben het afgelopen jaar een afstand van ruim 1,3 miljoen kilometer afgelegd. Met dat aantal kilometers kan je 33,33 keer de wereld rond. Dat blijkt uit het Jaarverslag dat Saver deze week gepubliceerd heeft. 

Het afgelopen jaar was ook voor Saver een bijzonder jaar. “In augustus 2020 trad ons hitteprotocol in toen het boven de 30 graden was, en vroegen we inwoners hun containers eerder aan straat te zetten. Terwijl het in februari 2021 zo sneeuwde dat we voor het eerst sinds de oprichting van Saver, een week geen afval ingezameld hebben”, vat directeur Pascal de Klerk samen.

En terwijl het op het kantoor van Saver vanwege het thuiswerken steeds rustiger werd, werd het bij de poorten van hun milieustraten alleen maar drukker. “De papiercontainers stroomden bijna over van alle lege dozen van de internetbestellingen van inwoners.”

In de vier gemeenten waar Saver actief is, Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht, is vorig jaar de GFT-E-container in totaal 1.0005.494 keer geleegd. De restcontainers werden in totaal 821.405 keer geleegd en de papiercontainers werden 688.266 keer geleegd. 

In Halderberge bestand de totale afvalstroom voor 20 procent uit restafval, 28 procent uit GFT-E en nog eens 4 procent uit glas. Eén procent van de totale afvalstroom bestond uit textiel, acht procent uit oud-papier en vier procent uit PBD. Daarnaast werd er nog 33 procent overig recyclebaar afval ingeleverd en nog eens twee procent grofvuil. Per inwoner is er 160 kilogram restafval ingezameld, terwijl de doelstelling voor 2025 juist 30 kilogram restafval per inwoner is. 

Benieuwd naar alle cijfers van Saver? Bekijk het hier.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief