Foto: Corine Roks

Zorgen over agressieve honden en hangende baasjes op uitlaatplaats Oudenbosch

OUDENBOSCH - Agressieve honden op de uitlaatplaats in Oudenbosch. Volgens raadslid Simone Dirven van het CDA zorgen ze ervoor dat andere hondenbaasjes weg blijven bij de locatie bij het Oostkwartier. De plek is bedoeld om honden even los te laten, maar volgens het raadslid loopt het ter plaatse niet vlekkeloos. ‘De locatie is niet alleen een hondenuitlaatplaats, maar ook een ‘hangplek’ voor hun baasjes, compleet met bier en andere versnaperingen”, zegt ze.  


Dirven spreekt van overlast op het terrein, onder andere vanwege de drukte en de vele honden die er worden losgelaten. “In onze gemeente zijn in 2019 een aantal plaatsen aangewezen waar honden niet aangelijnd mogen rondrennen. In Oudenbosch kunnen de viervoeters en hun baasjes terecht in het losloopgebied aan het West-Vaardeke. Deze locatie heeft een lange voorgeschiedenis, want niet ieder bewoner in dit gebied was enthousiast met de komst van een hondenlosloopplek. Uiteindelijk is er een strook in het openbaar groen aangewezen en er wordt veel gebruik gemaakt door hondeneigenaren. Zoveel dat de locatie niet alleen een hondenuitlaat plaats is, maar ook een ‘hangplek’ voor hun baasjes, compleet met bier en andere versnaperingen”, zo zegt ze. “In coronatijd is het aantal bezoekers van de plek gelimiteerd tot vijf personen. Daar houdt geen hond rekening mee! De omwonenden in de omgeving van de loslaatplek (West-Vaardeke, Duiventoren, Kaaistraat en Kade) ervaart steeds meer overlast van zowel honden als de hondenbaasjes in de vorm van langdurend hard geblaf (uren achtereen in het weekend) en hard geroep van hun baasjes. Bovendien zijn er enkele honden aangevallen door agressieve honden. Ze hebben forse verwondingen opgelopen en hun baasjes durven niet meer naar de plek te gaan. Inmiddels, heeft onze fractie begrepen van omwonenden dat de maat vol is, en de grens van tolerantie is bereikt.”

Agressie

De gemeente heeft het één en ander uitgezocht en reageert: “We zijn ervan op de hoogte dat het druk kan zijn op het veld, ondanks de regel dat op basis van de geldende tijdelijke regeling maatregelen covid-19 maar maximaal vijf honden met begeleiders gelijktijdig het terrein mogen betreden. De op de aanwezige bebording vermelde gebruiksregels, waaronder de openingstijden, moeten ervoor zorgen dat overlast wordt voorkomen.” Het aantal meldingen van agressieve honden is volgens de gemeente zeker niet van zorgwekkende aard. “Wij hebben één melding van een bijtincident ontvangen. De betreffende eigenaresse van deze hond is zowel door de aanwezigen, op basis van gebruiksregels, als door de dierenpolitie hierop aangesproken. In dit geval bleek dit afdoende te zijn. Zowel eigenaresse als hond zijn hier niet meer gesignaleerd”, zo weet de gemeente.

Meer uitlaatplekken

“De gebruikers van het terrein hebben er alle belang bij dat er geen agressieve en of ruziënde honden op het terrein komen”, zo gaat de gemeente verder. “De gebruikers spreken elkaar, op basis van de gebruiksregels, aan. Wij hebben de gebruiksregels samen met de gebruikers opgesteld”, zegt men. Het college is bezig met de uitbreiding van het aantal uitlaatlocaties. “Het terrein aan het West-Vaardeke in Oudenbosch wordt vaak gebruikt. Daarom zijn we onlangs een verkenning gestart naar mogelijke extra locaties in Oudenbosch. Meerdere locaties in Oudenbosch moeten zorgen voor spreiding van het gebruik. Daaronder vallen ook een tweetal mogelijke locaties aan de rand van Oudenbosch.” 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief