Afbeelding

Buurtbemiddeling in Halderberge: ‘De buren klussen tot in de late uurtjes’

Door: Janny Mathijssen Algemeen

Mevrouw Peijnenburg krijgt nieuwe buren! Ze hoopt op prettige contacten, zeker in coronatijd waarin je noodgedwongen weinig familie en bekenden ziet. En de kans is groot dat de nieuwe bewoners het huis gaan opknappen, zodat het er weer netjes uitziet. Verwachtingsvol ziet ze hoe het echtpaar Canli met de jongenstweeling van 10 jaar arriveert. En dan begint de onvermijdelijke verbouwing. s Avonds gaat de buurman aan de slag. Hakken, breken, boren en schuren dat het een lust is. En dat tot in de late uurtjes. Een paar dagen vindt mevrouw Peijnenburg dat niet erg. Maar na een week begint het haar aardig op te breken. Zeker als ze ’s ochtends om 6 uur op moet voor haar werk. Ze ziet er tegen op om aan te bellen, omdat ze nog geen kennis heeft gemaakt met de buren. Wel heeft ze een brief gekregen met een telefoonnummer. En met de uitleg dat de buren vanwege corona de ontmoeting nog even willen uitstellen.

Dan maar de telefoon gepakt. Het lawaai stopt. En de buren geven aan dat ze maar moet laten weten als ze last heeft van de herrie. Maar met die afspraak is mevrouw Peijnenburg eigenlijk niet geholpen. Ze wil niet elke avond de telefoon grijpen om zich te beklagen. Tel daar nog de gillende en ruziënde tweeling bij op, en de ellende is compleet. De buurtbemiddeling wordt ingeschakeld en mevrouw Peijnenburg gaat samen met haar volwassen dochter het gesprek aan met de buren.
Die blijken best voor rede vatbaar en de afspraak is dat er na 21.00 uur niet meer geboord en gebeiteld wordt.

Dan blijkt echt hoe effectief buurtbemiddeling is. De uitgestelde galblaasoperatie van mevrouw Peijnenburg kan ineens doorgaan. De buren horen van haar ziekenhuisopname en zijn heel attent. Elke dag staan ze met een pannetje eten voor de deur. En ze wordt allerhartelijkst uitgenodigd voor het Suikerfeest. Als ze last heeft van het lawaai van de kinderen of iets anders, kan ze het voortaan gewoon aangeven. En nog beter: dat doet ze dan ook. Een goede buur....

Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die zich neutraal opstellen. Ze luisteren eerst goed naar de verhalen van beide partijen afzonderlijk en begeleiden daarna een gezamenlijk gesprek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief