De fietspelgrims.
De fietspelgrims. Foto: Gerrit Farla

Pelgrimstocht: Oudenbosch - Santiago de Compostella

Algemeen

OUDENBOSCH - Het is bijna zover, na twee maal op tourtocht geweest te zijn en vele leermomenten, vertrekken we op maandag 16 augustus vanaf de Basiliek in Oudenbosch naar Santiago de Compostella. Met zes fiets-pelgrims en een chauffeur voor onze transportbus gaan we op pelgrimstocht naar Santiago.

Het is dit jaar een bijzonder jaar i.v.m. het jubileum; 2021 is namelijk het Heilige jaar: 25 juli valt op een zondag. Gerrit (59) is de jongste van het stel en Krien (79) de nestor, we hebben een gemêleerd gezelschap; 3 dames en vier heren. We komen niet alleen uit Oudenbosch maar ook; Terwispel (Friesland), Hoofddorp en Bosschenhoofd, alle windstreken doen mee.

Voorbereiding
Als voorbereiding zijn we drie dagen in Friesland en drie dagen in Zeeland op tourtocht geweest. In Zeeland gingen we helemaal voor het echtje; op campings kamperen, koken en navigeren met de wel bekende Garmin en GPX-viewers. Als proef op de som had één van de pelgrims een lekke band en een ware valpartij. Gelukkig vielen de letsels en schade aan de fiets mee en ook geen massa valpartij. Het was gezellig, leerzaam en avontuurlijk; het zomerse weer was onvoorspelbaar, regen, wind, storm en zonnig. Ook dit was dus divers, je weet dan direct waar je rekening mee moet houden. Alleen de bergen hebben we nog niet getrotseerd, als vervanger was daar de stormachtige wind aan de Zeeuwse kust vanaf de stormvloedkering tot en met Vlissingen. De route hebben we toen ingekort naar onze kampeerplaats in Veere.

In het weekend vóór de 16de augustus komen de noorderlingen al naar Oudenbosch gefietst, Jos en José pakken nog wat extra kilometers. Mient komt met de auto en de spullen voor in de transportbus.

Route
De route die we af gaan leggen is de zogenaamde route “langs de oude wegen”. Deze loopt voor ons vanaf Maastricht via België, Frankrijk en Spanje naar Santiago. Dit betekend dat we eerst vanuit Oudenbosch naar Maastricht fietsen met een camping-tussenstop in het Belgische Zonhoven. We verwachten ongeveer 2800 kilometer af te leggen met de fiets, Jos en José respectievelijk: 2900 en 3050 km. Wordt een stevige prestatie van alle pelgrims, wel moeten we bekennen dat er enkele pelgrims met een elektrische fiets gaan. Maar dan nog, als je op die leeftijd (65, 77 en 79) zo’n avontuur aangaat dan mag je best een steuntje in de rug hebben. We verwachten 27 september weer terug aan te komen in Oudenbosch, een deel van de groep gaat met het vliegtuig en de trein; Krien en Mient komen terug met de bus, spullen en de fietsen.

Kortom dit wordt een mooi avontuur om later en tijdens de tocht van te genieten, wij zien er naar uit. Mocht je ons uit willen zwaaien, wij vertrekken tussen 9 en 10 uur vanaf het plein voor de Basiliek. Groetjes namens de pelgrims José, Mient, Jos, Krien, Anne-Marie, Trudy en Gerrit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief