Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten huwelijk voor echtpaar Sluijs-van Rossen

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Voor Jan Sluijs (85) en Catrien van Rossen (84) was het 23 augustus 60 jaar geleden dat ze elkaar het ‘jawoord’ hebben gegeven. Omdat beiden uit Overschie komen vond het huwelijk destijds in Rotterdam plaats. Namens de gemeente kwam loco-burgemeester Hans Wierikx, het inmiddels al meer dan 40 jaar in Oudenbosch wonend echtpaar, feliciteren.

Het sfeervolle appartement waar het echtpaar de laatste jaren woont, is door de buren mooi versierd. “We hebben geweldige buren die altijd voor ons klaar staan. Het is heel bijzonder om zo’n feest als dit mee te maken. Hoewel het lopen wat moeilijker gaat hebben we nog een redelijke gezondheid. Soms wil je wel maar lukt het niet meer om bepaalde dingen te doen. Och, we maken er maar het beste van,” vertellen ze. Het huwelijk is helaas kinderloos gebleven. “We wilden dolgraag kinderen, maar dat is er niet van gekomen. Zoiets is niet te forceren,” zeggen ze berustend.

Raak

Ze hebben elkaar ontmoet omdat Jan bevriend was met haar broers. “Dat waren mijn vrienden. Ik kwam er al jaren over de vloer en dacht bij mezelf dat ze het proberen waard was,” lacht hij. “Och, ik kende hem al zolang en op een gegeven ogenblik was het raak. Ik heb er geen spijt van gehad hoor, anders hadden we de zestig jaar niet gehaald,” vult Catrien aan. “We zijn er heel dankbaar voor dat we al die jaren bij elkaar zijn.” Gefeest werd er in een zaaltje. “Na de receptie kon iedereen weer naar huis.” De huwelijksreis ging per trein naar Nijmegen voor vier dagen.

Werk

Vanwege het werk is het echtpaar destijds in Oudenbosch neergestreken. In de Strijmondlaan werd een huis gevonden, waar ze tot een paar jaar geleden tot grote tevredenheid hebben gewoond. “Ik zat zonder werk en kon bij Hunter Douglas terecht op voorwaarde van verhuizing. Daar ben ik tot mijn vervroegde pensionering ladingmeester geweest.” Op 14-jarige leeftijd is Jan echter als leerling-stoffeerder begonnen. “We hebben de oorlog meegemaakt, dat betekende niet studeren maar werken. Je wist niet beter.” Voordat Jan bij Hunter Douglas begon heeft hij ook nog 12 jaar als magazijnmedewerker bij de Hema gewerkt. Catrien heeft voor haar huwelijk in een bakkerswinkel gewerkt. “Ik stond graag in de winkel vooral vanwege het contact met de mensen. Naast brood verkochten we ook spullen van Jamin.”

Lezen

“Met mijn vervroegde pensionering heb ik geen centje moeilijkheden gehad,” lacht Jan. “Twee keer per jaar met een gezelschap met de bus op vakantie. Zo hebben we heel Europa wel gezien. Enkele jaren geleden lag ik met vocht achter mijn longen in een ziekenhuis in Kroatië, dat was onze laatste reis.” Het diamanten paar brengt de dagen voornamelijk door met lezen. “Dat is zeker onze favoriete bezigheid. Meestal lees ik romans en mijn man thrillers,” zegt Catrien. Sinds mei heeft het echtpaar een mentor die de zaakjes voor hen regelt. “We hebben alles uit handen gegeven en dat is een hele geruststelling voor ons. Alleen de financiële zaken doe ik nog zelf, ook via de computer ja. Het wordt er echter niet gemakkelijker op nu de Rabobank ook weer weggaat uit het dorp,” merkt Jan op. Het echtpaar heeft nog één bepaalde wens. “Dat we nog een poosje samen mogen zijn.” Gefeest werd er, omringd door familie, vrienden en bekenden, met een receptie en een diner.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief