Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Noortje Kop (36) start plantenbieb in Halderberge

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Bij Noortje Kop (36) staat de natuur centraal. Samen met haar man Paul, zonparkiet Fleurtje - die het hoogste woord voert-, zeven cavia’s en twee kippen woont ze sinds een paar jaar in het buitengebied tussen Oudenbosch en Hoeven. Daar is ze onlangs met een plantenbieb begonnen, waarbij planten en zaden geruild kunnen worden.

In het dagelijks leven is Noortje verpleegkundige palliatieve zorg in een hospice in Roosendaal. Naast tuinieren zijn samen met Paul reizen en klussen en/of verbouwen van het huis haar favoriete bezigheden. “Met dit huis zijn we de komende 30 jaar nog wel bezig,” lacht ze. “In de straat sta ik bekend als het cavia-vrouwtje, maar in onze tuin leven nog veel meer dieren zoals vogels, eenden, egels en eekhoorntjes. Ook vlinders en bijen zitten hier: heerlijk!”

Natuurliefhebber

“Twee jaar terug zijn we hier komen wonen. De tuin was best wel overwoekerd en ik vond het zonde om al die plantjes weg te gooien. Waarom zou ik er andere mensen niet blij mee maken? Het ruilconcept is bekend van de boeken, met planten wordt het nog niet veel gedaan en in de buurt was er nog geen plantenbieb.” Via marktplaats werd een houten kast aangeschaft, aan straat gezet, bordjes erbij gehangen en het ruilen en met elkaar uitwisselen van planten kon beginnen. “Het moet vooral laagdrempelig blijven. Het hebben van veel verschillende planten is goed voor de biodiversiteit. Ik ben een echte natuurliefhebber en het is mooi om mijn passie met andere mensen te delen.”

Zadenkastje

Noortje ziet er op toe dat de ingeleverde planten bijvoorbeeld voldoende wortels hebben en verzorgt ze indien nodig eerst. “Niet alleen sierplanten, maar ook groente- en fruitplanten zijn welkom. Omdat de kast buiten staat zijn kamerplanten niet zo handig.” Sinds kort hangt bij de plantenbieb ook een zadenkastje. “Nu kunnen mensen zelfs zaden uitwisselen met elkaar. Elk zakje is bovendien voorzien van een label. Zo liggen er nu zaadjes van vingerhoedskruid, stokroos, akelei, papaver en lavendel. Ik vind het leuk om er nog bij te schrijven wat bepaalde planten doen. Deze tips van Noortje krijgen ze er gratis bij.” Om het in stand te houden kan men eventueel een donatie doen. Tevens is er de mogelijkheid om lege plantenpotjes achter te laten. “Ik moet tenslotte de plantjes ook weer ergens instoppen en het stimuleert de duurzaamheid en het hergebruik,” meent ze. Met het najaar voor de deur wil Noortje de kast ook vullen met decoratiemateriaal zoals dennenappels. “En tegen de kerst met veel verse, groene takjes.”

Plantverslaafd

Het paar heeft eerst 14 jaar in Roosendaal gewoond, alvorens deze stap te zetten. “De wens voor meer ruimte was er al langer, maar het moet ook financieel haalbaar zijn.” Bang om iets te ondernemen zijn ze niet. “We leven volgens het credo van Pippi Langkous: “we hebben het nog nooit gedaan, dus we zullen het wel kunnen,” lacht haar man. “Ik ben heel trots op haar dat ze dit doet. Het is ook echt háár idee,” vult hij serieus aan. “Ik ben plantverslaafd. Als ik het nog niet heb dan moet ik het hebben. Je ziet bij mij géén grond in de tuin, want alles is begroeid. In mijn handtas heb ik ook altijd een leeg potje om zaadjes te verzamelen,” laat Noortje tot slot nog weten. De plantenbieb is te vinden aan de Kapelstraat 10 te Oudenbosch. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief