Janne Englebert in actie op het water.

Gastelse Janne Englebert Nederlands Kampioen Masters

algemeen

OUDENBOSCH - De Biesbosch zwemmers organiseerde op 10 en 11 september de Nederlandse Kampioenschappen open water & de Biesbosch Open Water race over diverse afstanden. Dit in nauwe samenwerking met de Nederlandse Zwembond. Aan deze kampioenschappen deden nagenoeg alle leeftijd groepen mee, verdeeld over een aantal verschillende afstanden. De Gastelaren Janne en Roos zwommen beide het NK en Wessel Heijnemans de Biesbosch Open Water race op zaterdagmiddag.

Masters

Janne mocht op vrijdagavond om zes uur de spits afbijten met een 3000 meter wedstrijd voor de Masters. Alle leeftijd groepen (iedere 10 jaren is een groep) bij de heren gingen gelijk van start. Bijna direct na het startschot maakte zich een groepje van vijf mannen los van de rest. Nadat Janne de eerste 400 mtr. “de kat uit de boom” had gekeken pakte hij resoluut de leiding van dit vijftal.  Na de eerste kilometer moest de eerste van dit groepje lossen, zo ongeveer bij ieder 500 mtr. herhaalde zich dit zodat er bij het ingaan van de laatste kilometer nog twee overbleven voor de titel. Geen moment verslapte Janne en bleef aan de leiding zwemmen met zijn enige overgebleven concurrent in de voeten.

De begeleiding van Janne was er niet gerust op of hij in de laatste meters nog voldoende kracht zou hebben om een aanval op de eerste plaats zou kunnen pareren met zijn volgeling gedurende de gehele race.

Met nog 50 meter te gaan kwam de al lang verwachte aanval, precies op het moment dat Janne dacht nu ga ik! En jawel hoor hij pakte de dik verdiende titel in een tijd van 38.48 min. en bleef zijn directe tegenstander 3 seconden voor.

Uiteraard kwam een zeer tevreden Janne met een glimlach uit het toch wel koude water dat hij deze wedstrijd zo naar zijn hand had kunnen zetten.

Open Nederlands Kampioenschap

Op zaterdagmorgen negen uur was het de buurt aan Roos voor het Open Nederlandse Kampioenschap op de 5 kilometer voor dames, dit met de top van het open water zwemmen.

Zij zwom een zeer regelmatige wedstrijd door iedere kilometer steeds rond de 15 minuten te handhaven waardoor zij uitkwam op een eindtijd van 1.16.08 welke goed was voor een 13e plaats in dit sterke deelnemersveld.

Toen zij uit het water kwam zei ze zeer tevreden te zijn omdat ze heel lekker had gezwommen!

Biesbosch Open Water

Op de zaterdagmiddag was het de beurt aan Wessel tijdens de Biesbosch Open Water race voor een 1000 meter vrije slag.  En 1000 meter schoolslag, zijn favoriete slag. Op beide afstanden stond Wessel “z’n manneke” .

De schoolslag zwom hij in een tijd van 16.54 en hij behaalde hiermee de 2e plaats.

Bij de vrije slag, welke hij zwom in een regelmatige race tikte hij na 1000 meter aan in een tijd van 15.36 min. Dit was genoeg voor een derde plaats in zijn leeftijd categorie.

Samengevat: weer zeer goede prestaties van deze Gastelse zwemmers!