Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Juul (77) speelt accordeon voor het goede doel

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH  - De 77-jarige Juul Bouman uit Etten-Leur speelt sinds kort op twee plaatsen in Oudenbosch op zijn accordeon zijn vingers blauw om geld op te halen voor Kanjer Wens Nederland. Na een voor hem vervelende periode, wat leidde tot het - al of niet noodgedwongen - stoppen met spelen in de openbare ruimte in zijn woonplaats, is Juul blij dat hij van de gemeente Halderberge geen restricties heeft gekregen.

“Sinds vier weken doe ik dat en ik krijg er hartstikke leuke reacties op. Veel mensen genieten ervan. Ze horen een muziekje en dat brengt een glimlach,” vertelt hij. Het geld wat Juul, die pas op 69-jarige leeftijd met accordeonspelen begonnen is, daarbij ophaalt gaat steevast naar een goed doel. “Laatst stond ik tegenover een steiger te spelen en de bouwvakkers kwamen spontaan elk vijf euro per man brengen.” Spelen doet hij ook in verzorgingstehuizen en bij dagbestedingen. “Als ze vragen om te komen spelen doe ik dat graag. Het geld wat ik ontvang gaat allemaal naar Kanjer Wens Nederland. Een niet nader te noemen assurantiekantoor heeft al een paar keer het opgehaalde bedrag verder aangevuld, zodat de teller ondertussen al op meer dan 2000 euro staat.” 

Lekke band

Juul is geboren in Hoogezand-Sappemeer, waar hij tot zijn 21ste gewoond heeft. “Mijn ouders verhuisden naar Breda en toen ik in Den Helder in militaire dienst zat reed ik elk weekend met mijn brommer naar huis in Breda. Op een dag kreeg ik bij Dordrecht een lekke band. In het huis waar ik een pomp mocht lenen, woonde Truus. Zij is later mijn vrouw geworden.” Doordat de fabriek in Dordrecht waar Juul werkzaam was, failliet ging kwam hij na te zijn aangenomen door Tomado in 1970 in Etten-Leur terecht. “Onze oudste zoon van zes jaar was ernstig ziek en het eerste wat we daar deden was hem begraven. Met onze beide andere kinderen gaat het gelukkig nog steeds goed hoor.” 

Lourdes

Na de sluiting van Tomado besloot Juul om melkboer te worden. “Dat heb ik gedaan totdat ik op 48-jarige leeftijd ziek werd en afgekeurd ben.” Juul heeft daarna een studie theologie opgepakt. “Door het overlijden van onze zoon wilden we iets voor de mensen gaan doen. Samen met mijn vrouw heb ik jarenlang de krant bezorgd. De opbrengst ging daarbij volledig naar reisjes naar Lourdes. Ik kocht de tickets en regelde de reizen en ging mee als aalmoezenier.” Het bezorgen van de krant heeft Juul gedaan totdat zijn vrouw ziek werd. “Omdat we vrijwel hetzelfde DNA-materiaal hebben heb ik in 2009 nog een nier aan haar afgestaan.”

Goede doelen

Truus heeft hem in 2012 aangemoedigd om accordeon te gaan spelen. “Dat heeft ze geweten, sindsdien ben ik nooit meer thuis,” lacht hij. “Ik heb mezelf leren spelen en kende al noten doordat ik orgel speelde.” Met spelen is hij begonnen onder de Moeierboom in Etten-Leur. “Om de hangouderen te vermaken.” Daarbij haalde hij telkens veel geld op voor diverse goede doelen zoals onder meer 14000 euro voor Kika. De gemeente Etten-Leur heeft hem volgens Juul slecht behandeld. “Dat heeft mij veel verdriet gedaan. Daar heb ik nu nog veel last van.” De gemeente Halderberge heeft echter geen bezwaar tegen de vrolijke klanken van de accordeon van Juul. “Elke woensdag zit ik bij de Haven en zaterdag tegenover de Lidl. Met spelen hoop ik nog lang door te gaan hoor.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief