De gerestaureerde graven
De gerestaureerde graven Foto: Rob Jordans

Stampersgat eert Jan Frederik Vlekke en zijn zoon Petrus Andreas

Algemeen

STAMPERSGAT - Jan Frederik Vlekke en zijn zoon Petrus Andreas, hebben beiden aan de basis gestaan van de ontwikkeling van de suikerindustrie in de Zuidwesthoek van Nederland.

J. F. Vlekke, die van onderwijzer en boekhouder opklom tot directeur van De Gastelsche Beetwortel Suikerfabriek en later ook directeur werd van de Suikerfabriek Sint Antoine. Hij bracht beide fabrieken tot grote bloei. Zijn zoon werd in 1908 de oprichter en eerste directeur van de Suikerfabriek Dinteloord, de voorloper van de Suiker Unie en het huidige Cosun Beet Company. Vooral J.F. Vlekke stond bekend als een zeer sociale directeur, die veel, voor die tijd revolutionaire veranderingen, op zijn fabrieken voor het personeel heeft doorgevoerd

Graven gerestaureerd
J.F.Vlekke en P.A.Vlekke, zijn vrouw Marie Louise en dochter Alice liggen op het kerkhof van Stampersgat begraven. Vader en zoon hebben voor Stampersgat erg veel betekend. Toen, ongeveer een jaar geleden, de heer Piet Meijers uit Oudenbosch de begraafplaats bezocht, schrok hij echter ontzettend van de toestand waarin deze graven verkeerden. Hij nam contact op met de heemkundekring “Parel aan de Welen” uit Stampersgat om te kijken of we hier in een gezamenlijke actie iets aan zouden kunnen veranderen. Dankzij de medewerking van COSUN Beet Company en de gemeente Halderberge en niet te vergeten de beheerders van de begraafplaats heeft dit uiteindelijk geleid tot twee keurig gerestaureerde graven met een mooi pleintje ervoor.

Onthulling bord
Om deze actie verder af te sluiten is er naast de graven een bord geplaatst, met belangrijke informatie over J.F. en P.A. Vlekke. Dit bord zal officieel onthuld worden door de heer Luc Kroes, plantmanager van COSUN Beet Company, en de heer Jan Mollen, wethouder van de gemeente Halderberge. Deze plechtigheid is openbaar en zal plaatsvinden op donderdagmiddag 28 oktober rond 16.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief