Foto: Johan Wagenmakers

Ad en Anny stoppen met L&B Ledermode

OUDENBOSCH  - Of er definitief een einde komt aan L&B Ledermode en Motorkleding is nog niet helemaal zeker. Dat het ondernemersechtpaar Ad en Anny Braspenning eruit stapt staat wel vast. “Alleen als zich een koper meldt die de zaak onder dezelfde naam voort wil zetten blijft L&B nog bestaan, anders valt na 43 jaar het doek. Het is tijd voor ons om te gaan genieten,” zeggen ze.


Ad (67) komt oorspronkelijk uit Etten-Leur en Anny (65) uit Overa, tussen Effen en Rijsbergen. Ze hebben elkaar leren kennen bij zaal Romantica in Zundert. “L&B bestaat deze maand 43 jaar en zelf zit ik al 50 jaar in het vak,” vertelt Ad.“Ik ga nog steeds niet met tegenzin naar de zaak, maar de afgelopen tijd hebben we een paar dierbaren zien wegvallen en dan ga je toch eens nadenken.” Iemand die de zaak voort wil zetten is (nog) niet voorhanden, dus bereidt het ondernemersechtpaar zich voor op een definitief einde. “Wanneer we precies sluiten weten we nog niet. Als we een koper krijgen en alles leeg moeten maken kan het snel gaan, anders blijven we op een laag pitje nog open. Eerst maken we de klanten blij met wat we nog op voorraad hebben en waar we 50% korting op geven en op sommige artikelen nóg meer.”

Van A tot Z

Op 17-jarige leeftijd is Ad per toeval in het vak terechtgekomen. “Eerst werkte ik bij de stratenmakers. In mijn vrije tijd reed ik behoorlijk goed pony. Bij ons in de buurt was een Rotterdammer komen wonen aan wiens zoon ik les gaf. Hij haalde mij over om voor hem te komen werken. Later kwam ook Ton de Laat bij datzelfde lederen kleding bedrijf in Prinsenbeek werken. Vroeger moest je van A tot Z het jasje helemaal zelf maken. Ik heb het vak geleerd door veel te kijken, veel te doen, modelboeken te bekijken en uit te werken. Ton en ik hebben jaren later ontslag genomen om voor onszelf te beginnen. L&B staat dan ook voor de Laat en Braspenning. Ton is elf jaar ouder dan ik en is tien jaar geleden uit het bedrijf gestapt. Nog elke dinsdagochtend komt hij een bakje koffie drinken.”

VW-busje

Begonnen werd er in een klein winkeltje op de Markt in Etten-Leur. “In die tijd maakten we alles zelf, ook voor winkeliers door heel Nederland.” Al snel werd er verhuisd naar een pand aan ’t Groenewoud in Oudenbosch. “Een oud VW-busje was onze eerste bedrijfswagen. Helemaal zelf opgeknapt en in onze bedrijfskleuren geverfd.” L&B was het eerste bedrijf wat zich in 1988 vestigde op het industrieterrein Bosschendijk. “Onze klanten komen nu uit héél Nederland en uit België tot voorbij Antwerpen.” Het mede-organiseren van braderieën, modeshows en artiestenavonden is iets waar het echtpaar met veel plezier op terugkijkt. “Tot tweemaal toe was de Bosbadhal in Hoeven uitverkocht. Tijdens een optreden van André Hazes was er een bommelding en moest alles eruit.”

Buxusplanten

Genieten wil het echtpaar onder meer van hun grote tuin. “In het buitengebied waar wij wonen kun je nog echt genieten van de vogels en de stilte.” Het kweken van buxusplanten is een beetje een uit de hand gelopen hobby van Ad waar hij nu meer tijd voor gaat krijgen. Onlangs heb ik voor de gein mijn werkuren eens geteld,” zegt Ad tot slot. “Uitgaande van een werkweek van 40 uur was ik nu 110 jaar oud geweest,” lacht hij.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief