Afbeelding
Foto: Shutterstock

Buurtbemiddeling in Halderberge: Als de buurman niet dezelfde taal spreekt

Door: Janny Mathijssen Algemeen

Gedwongen vanuit een ver en zonnig land in Nederland terecht komen, moet heel moeilijk zijn. Een andere cultuur, een onbegrijpelijke taal. Wat hoort wel en wat niet? De jongeman uit Afghanistan weet er geen raad mee. Hij is bijna altijd thuis, in zijn bescheiden appartement. Buren lopen zonder groeten langs hem heen. Soms probeert zijn bovenbuurman hem iets duidelijk te maken, maar hij begrijpt niet waar het over gaat. En erg vriendelijk klinkt het hem allemaal niet in de oren. Hij durft nauwelijks nog de deur uit en voelt zich slecht op zijn plaats.

De buurman doet een beroep op de Buurtbemiddeling. Hij ervaart behoorlijk wat geluidsoverlast van zijn buitenlandse benedenbuur. Hij slaat met deuren en de muziek staat vaak veel te hard. Binnenkort krijgen zijn vrouw en hij een baby, en dan is de geluidsoverlast nog vervelender. Al een paar maal heeft hij geprobeerd te vertellen waar hij last van heeft, maar alles wat hij zegt, stuit op een muur van onbegrip.

Help! Ook de buurtbemiddelaars zijn het Afghaans niet machtig, maar zij kunnen met hulp van Vluchtelingenwerk wel een tolk inschakelen. Samen met de contactpersoon van dezelfde organisatie komen ze met de Afghaanse jongeman in gesprek. Die is heel welwillend en wil graag praten met zijn bovenbuurman. Die is blij dat hij eindelijk gehoor vindt voor zijn klachten. De jongeman schrikt ervan als de tolk hem duidelijk maakt waarover het gaat. Dat was nooit zijn bedoeling! Had hij het maar eerder begrepen!

Zo blijkt maar weer, communicatie is heel belangrijk en dan is het gemakkelijk als je dezelfde taal spreekt. De medewerker van Vluchtelingenwerk vertelt waar hij naartoe kan om Nederlands te leren. De bovenbuurman biedt onmiddellijk zijn hulp daarbij aan. Deze ontmoeting maakt hem duidelijk hoe moeilijk de jongeman het heeft en hoe eenzaam en ontheemd hij zich moet voelen. Dat had hij zich eigenlijk niet zo gerealiseerd.

De lucht is geklaard. De buren groeten elkaar vriendelijk - in het Nederlands. En als de baby eenmaal geboren is, kan hij lekker slapen, zonder lawaai van de buurman.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief