Afbeelding
Foto: Anatoliy Karlyuk - stock.adobe.com

Halderberge gaat voor een betere gezondheid van haar inwoners

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Halderberge wil een betere gezondheid van haar inwoners stimuleren. Vooral door roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Maar ook welzijn en welbevinden maken onderdeel uit van de aanpak.

Het Lokale Preventieakkoord Halderberge geeft invulling aan de door de gemeenteraad vastgestelde beleidsnota De Kracht van Samen. In deze nota is als doel opgenomen om op langere termijn een vermindering te zien in roken, drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik en (ernstig) overgewicht.

Wethouder Thomas Melisse: “Het thema Gezonde Leefstijl is niet nieuw in Halderberge. Er gebeurt al veel op dit gebied. Er is een Sportakkoord en nog niet lang geleden is de JOGG-aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht) gestart. In het Preventieakkoord is daarom veel aandacht voor versterking en verbinding tussen thema’s en tussen partners. Zo wordt in 2022 een netwerkbijeenkomst georganiseerd rondom het thema positieve gezondheid. Ook wordt er een speeddate bijeenkomst georganiseerd waar inwoners nieuwe ideeën en plannen kunnen pitchen. Maar ook een actie ‘Geen rommel in je trommel’ over gezonde keuzes voor ontbijt en lunch en een diabetes challenge: een wandeluitdaging specifiek bedoeld voor mensen met diabetes. En er staan nog meer projecten gepland voor 2022 en 2023.”

Sportservice Noord-Brabant (SSNB) heeft het akkoord met een 15-aantal partners uit het onderwijs, de sport, kinderopvang en de zorg opgesteld. De partners pakken de uitvoering ook gezamenlijk op. Nieuwe partners zijn altijd welkom. Zij kunnen contact opnemen met de JOGG-regisseur Meike van Wezel. Het college vraagt voor de uitvoering van het akkoord budget aan bij het Ministerie van VWS.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief