Afbeelding
Foto: PETER GUBBELS

Barca haalt certificaat politiehond en speurhond KNPV

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Naast het certificaat politiehond heeft kruising Duitse Herder Barca van Josee Vleugel uit Oudenbosch op zaterdag 6 november ook het certificaat Speurhond bij de Koninklijke Politie Hond Vereniging behaald in Reek. 

Dit certificaat is een lastig te behalen certificaat en wordt dan ook in West Brabant, waar geen specifieke KNPV verenigingen zijn om de discipline Speurhond te beoefenen, nagenoeg niet beoefend en behaald.

Juist omdat er hier geen KNPV speurhonden verenigingen zijn is veelal alleen geoefend, af en toe met een collega uit Zierikzee die tegen hetzelfde probleem aanloopt. 

Voor het oefenen kan gelukkig van een aantal velden, terreinen, akkers en weilanden in de omgeving gebruik worden gemaakt

Het Speurhond A programma betreft een, een aantal uren eerder, door een onbekend persoon (officieel spoorlegger) uitgelopen spoor op gras of akker van bijna een kilometer lang waarbij 8 keer van richting wordt veranderd. Op dit spoor worden een aantal kleine voorwerpen achtergelaten en één groot voorwerp als een geweer, petje of breekijzer. Al deze voorwerpen moet de  hond aangegeven als gevonden en moeten bij de keurmeester worden ingeleverd. De hond loopt aan een speurhond van 10 meter waarbij de afstand  tussen hond en geleider niet minder dan 7 meter mag zijn en de hond mag niet beïnvloedt of overdreven aangemoedigd worden. 

Afgelopen zaterdagochtend was het dan zo ver, Barca was ingeschreven voor de keuring. Spannend want hoe reageert de hond na een autorit van bijna twee uur, op een onbekende geur, onbekend terrein en een keurmeester die op afstand meeloopt om te beoordelen. Het was aan de koude kant met een harde wind wat van invloed kan zijn voor de hond om het spoor goed te volgen. Voor Barca maakte het allemaal niet uit, heeft netjes, op wat puntjes na,  tot het laatste voorwerp het spoor goed gevolgd. Als combinatie (algemeen appèl en de wijze van voortbrengen) werden volle punten behaald.

Na het vinden van het laatste voorwerp kwam het teken van de keurmeester dat het einde spoor bereikt was en Barca beloond mocht worden, met voor Barca de ultieme beloning, een kong (soort bal). Het was gelukt, het certificaat Speurhond bij de KNPV was behaald en thuis wachtte een lekker vers kluif.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief