Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Tweede boek van Sergej Themen uitgebracht

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN -  Van de 34-jarige hobby-schrijver Sergej Themen is op 29 oktober een tweede boek, met als titel ‘Kristen - Haar doel heiligt alle middelen’, verschenen. In zijn jeugd schreef hij zo nu en dan al korte verhalen voor zijn plezier. Na een schrijfloze periode van 12 jaar heeft hij het schrijven twee jaar geleden weer opgepakt, wat leidde tot dit tweede boek.

Met zijn vrouw Gabriëlle (36) en zoontje Julian (2) woont Sergej zo’n vijf jaar in Hoeven. “Mijn ouders zijn in 1975 voor hun studie uit Suriname naar Nederland gekomen. Zelf ben ik geboren in Raamsdonksveer, heb tot mijn 25e jaar in Waspik gewoond en daarna nog een aantal jaartjes in Oudenbosch,” vertelt hij. Sergej is afgestudeerd HBO-jurist en als ambtenaar werkzaam voor diverse gemeenten in de regio.

Drang

“Als kind deed ik al graag schrijven. Dat waren hele korte fictieverhalen van 2 tot 3 pagina’s maximaal. Ik schreef ze vooral voor mezelf en wilde hiermee mijn fantasie op papier zetten. Na dit vanaf mijn elfde jaar zo’n 7 jaar te hebben gedaan verdween mijn interesse en ben ik ‘cold turkey’ gestopt,” gaat hij verder. “Op één verhaal na heb ik eigenlijk niks afgemaakt, het ergens naartoe werken bleef hangen.” Na jarenlang stilstand zag Sergej de nieuwe versie van de film ‘A star is born’ voorbijkomen en keerde de drang om te schrijven plotseling terug. “Dat kwam vooral door de dynamiek tussen de twee hoofdpersonen. Dat deed mij denken aan een van de laatste hoofdstukken die ik destijds geschreven heb. Ik voelde me toen te jong om het af te maken, maar nu had ik kennelijk genoeg levenservaring. Ik had een nog sterkere wil om te schrijven dan dat het ooit geweest is.”

Droom

Het versleutelde hoofdstuk lag aan de grondslag van zijn eerste boek ‘Als blikken konden doden,” wat Sergej twee jaar geleden in eigen beheer heeft uitgegeven. “Dat is een roman met thriller-elementen erin, geschreven in twee tijdlijnen, waarbij ik veel aandacht aan de karakterontwikkelingen van de hoofdpersonen heb gegeven. Het is nooit mijn bedoeling geweest om beroepsschrijver te worden, maar een boek in eigen beheer uitgeven was wel een droom van me.” 

Inspiratie

Dat er relatief zó snel na zijn eerste boek een tweede volgde, verraste Sergej zelf ook. “De inspiratie was er en dat heeft tot de thriller ‘Kristen - Haar doel heiligt alle middelen’ geleid.” In het boek komt Emile per toeval zijn one night stand tegen. Ze besluiten friends with benefits te worden. Als Emile er een eind aan wil maken, blijkt dat zij niet van plan is om hem zomaar te laten gaan… 

Bijzonder

"Bij dit boek wilde ik kijken of er een uitgever geïnteresseerd was. Met Boekscout heb ik die gevonden. Door hun redactie is het beoordeeld. Inhoudelijk is er niets aan het manuscript veranderd, waardoor het écht mijn verhaal is. Dat ik nu al twee boeken met mijn naam erop heb, is voor mij absoluut heel bijzonder. Als ik weer inspiratie krijg, dan komt er zeker een derde. Als het komt dan komt het.” Naast werk, schrijven, lezen en tijd voor zijn gezin is Sergej keeper in een zaalvoetbalteam en klust hij graag in en om het huis. "Gelukkig heb ik weinig slaap nodig en schrijf het liefst laat in de avond. Eerst deed ik dat boven op het studeerkamertje, maar sinds ik aan de eettafel in de kamer zit voelt dat beter.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief