De judoka's van Makoto Dokokaj die deelnamen aan de 'Open Bredase Kampioenschappen'.
De judoka's van Makoto Dokokaj die deelnamen aan de 'Open Bredase Kampioenschappen'. Foto: Milan Boot

Judoka’s van Makoto Dokokaj pakken ervaring

Sport en vereniging

OUD GASTEL - Nu de judoka’s van judovereniging Makoto Dokokaj uit Oud Gastel weer kunnen trainen nemen ook steeds meer judoka’s van de vereniging weer deel aan toernooien. Na deelname aan enkele andere toernooien betraden Nienke, Sem, Siep, Dean, Niek en Joppe de judomat op het internationale toernooi de ‘Open Bredase’ waar jaarlijks ruim 450 judoka’s op af komen. Gezien covid waren er dit jaar 200 judoka’s die de mat mochten betreden. Het niveau op dit toernooi is wel even andere koek!

Na overschrijving in een zwaardere gewichtsklasse kon Nienke van den Broek haar eerste partijen draaien in de tot 32 kilogram. Mede door inzet van haar ‘spierballenworp’ wist Nienke goed weerstand te bieden in haar categorie. Dit heeft geleid tot een mooie 3e plaats.

Sem van den Broek begon ‘te lief’ aan zijn eerste pot waardoor hij deze helaas verloor. Sem kwam sterk terug in zijn tweede wedstrijd en wist mede door het doen van verschillende technieken te winnen. Dit resulteerde in een leerzame ervaring gedurende het toernooi waarin Sem zijn kwaliteiten mooi naar voren heeft kunnen laten komen op de mat. Siep van Bergen wist zijn tegenstander vol energie met de rug op de mat te doen ploffen dankzij een mooie ko-soto-gari techniek. Ondanks de spanningen die gedurende de wedstrijden de overhand namen wist Siep al zijn partijen te judoën en zijn tegenstanders het moeilijk te maken. Dean van Zanten begon direct scherp en wist hierdoor zijn tegenstanders gedurende het toernooi puntloos te laten. Dit komt mede door het duwen en trekken waar veel op wordt gehamerd tijdens de trainingen. Ondanks het uitvoeren van diverse technieken moest hij vandaag zonder eremetaal naar huis.

Voor Joppe Stoop was het afgelopen zaterdag zijn állereerste toernooi buiten de club. Joppe begon gelijk heel sterk en heeft, ondanks het feit dat zijn favoriete worp helaas niet mocht vanwege de toernooi regelementen, veel weerstand kunnen bieden als ‘nieuwkomer’. Dit bleek vooral ook uit zijn tweede partij waar hij het zijn tegenstander ontzettend moeilijk maakte vanwege de hoeveelheid beenhaken die Joppe heeft uitgevoerd.

Niek Lazeroms wist zijn tweede partij na flink wakker te zijn geschud in de eerste partij goed te starten. Dankzij een sterke pakking die Niek wist te bemachtigen heeft hij zijn tegenstander meerdere malen uit balans kunnen brengen. Helaas wist de tegenstander Niek mooi te werpen in de laatste partij doormiddel van nou juist net de favoriete worp van Niek zelf.


Nu gaat het tijdens deze toernooien niet eens zo zeer om de winst maar meer om eens te kijken hoe het gaat op zo’n judotoernooi en om te kijken of het je lukt om al die technieken die je leert op de trainingen in een échte wedstrijd toe te passen.

We kunnen stellen dat deze judoka’s daar héél goed mee bezig zijn want er zaten hele mooie uitgevoerde (nieuwe) technieken bij!
Mocht je zelf ook geïnteresseerd zijn in de judosport kom dan gerust eens langs voor een proefles in ‘t Veerhuis te Oud Gastel of kijk op onze website
www.makoto-dokokaj.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief