Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Spoedtest.nl beschuldigd van uitgeven vervalste vaccinatiebewijzen: Testlocaties dicht

Door: Marloes Smits Algemeen

WEST-BRABANT - De testlocaties van Spoedtest.nl zijn gesloten. Het bedrijf heeft locaties in onder meer Bergen op Zoom, Roosendaal en Breda. Spoedtest.nl wordt door het ministerie van Volksgezondheid verdacht van het vervalsen van vaccinatiebewijzen. Alle afspraken zijn afgezegd en klanten kunnen ook geen nieuwe afspraken voor Testen voor Toegang meer maken. 

Spoedtest.nl is goed voor ongeveer 10 procent van de testmarkt. Hun website verkondigt dan ook groot dat ze de grootste testaanbieder van Nederland zijn. “We betreuren de drastische beslissing van het ministerie,” laat oprichter Rasmus Emmelkamp eerder vandaag aan NOS weten. Hij blijft erbij dat de beschuldigingen volledig ongegrond zijn en dat zijn bedrijf geen vaccinatiebewijzen afgeeft. 

Wel testen, maar geen QR-code

Doordat het bedrijf is gesloten, kunnen ze geen nieuwe QR-codes genereren en kunnen mensen geen nieuwe testafspraak meer maken via Testen voor Toegang. Bestaande QR-codes blijven vooralsnog wel geldig. Overigens is het wel mogelijk om reguliere testen te boeken, maar de resultaten verschijnen dan niet meer in de coronacheck-app. “Sinds anderhalve maand waren wij toegelaten tot Testen voor Toegang. Dat was voor ons een extraatje, niet onze core business.”  Oprichter Emmelkamp wil niet laten weten hoeveel tests het bedrijf misloopt door Testen voor Toegang, dit in het belang van het onderzoek. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan van fraude. Voorheen zijn er al verschillende medewerkers van testaanbieders en vaccinatiestraten opgepakt en op non-actief gesteld. Dit is de eerste keer dat een bedrijf in zijn geheel onder de loep wordt genomen. 

Blokkeren

Een systeem maakt het mogelijk voor artsen om vaccinaties zelf in de coronacheck-app te registreren, mogelijk is dat hier ook gebeurt. Deze mogelijkheid kwam in beeld naar aanleiding van problemen met de datakoppeling tussen huisartssystemen en CoronaCheck. Een testbedrijf als Spoedtest.nl mag alleen testbewijzen afgeven en dus geen vaccinatiebewijzen. “We streven ernaar om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren”, meldt een woordvoerder van het ministerie aan de NOS. “Zowel het genereren van valse QR-codes als het aankopen van valse QR-codes is strafbaar.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief