Foto: Suzanne van Adrichem

We houden in Halderberge steeds meer (van) alpacas

De alpaca, ook wel berglama genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is familie van de kameelachtigen. De dieren zijn de afgelopen jaren in Nederland erg populair geworden. Ook in Halderberge zijn enkele plaatsen waar deze gehouden worden, zoals bij  De Koepelhoeve in Oudenbosch.


Suzanne van Adrichem (49) heeft sinds november 2014 alpaca’s en heeft er momenteel dertien, waarvan er zes in verwachting zijn. “Ik kom oorspronkelijk uit Pijnacker, maar woon nu bijna 19 jaar in Oudenbosch. In de weitjes rondom ons huis had ik een paard en twee pony’s rondlopen. Na de dood van mijn paard had ik weiland over, wat door mijn zoon telkens maar gemaaid moest worden. Mijn vader raadde mij aan om, net als hij een jaar eerder, enkele alpaca’s te nemen. Hij heeft er toen vier voor mij gekocht. Een witte en een bruine met elk een jonkie. Daarna was ik verkocht. Het zijn ontzettend leuke dieren en het is echt een hobby geworden,” vertelt ze. De farm is nog in ontwikkeling. Door aan-en verkopen probeert Suzanne de kwaliteit van de kudde omhoog te brengen. “Fokkers zoals ik zijn er niet veel van. Ik zit in het middensegment tussen hobbyisten en echte prijsfokkers in. Inmiddels heb ik wel de beschikking over een zelf gefokte tophengst, namelijk Rafa.” Om de kwaliteit van de zelf gefokte alpaca’s te meten, wordt er deelgenomen aan diverse Alpaca-shows. “Wilco, mijn man vindt het leuk dat ik alpaca’s hou, maar heeft er zelf niet zoveel mee. Wel rijdt hij sinds de dood van mijn vader mee naar de diverse shows waar ik aan meedoe.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief