Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten feest voor het echtpaar Baecklant-Bierkens

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Joop Baecklant (84) en Riet Bierkens (82) hebben het heugelijke feit gevierd dat ze 60 jaar geleden in het huwelijk zijn getreden. Namens de gemeente kwam wethouder Jan Mollen het diamanten echtpaar de felicitaties overbrengen.

Hoewel het paar in Roosendaal getrouwd is, wonen ze inmiddels al bijna 60 jaar in Oudenbosch. “Ik ben bankbediende geweest en kreeg een correspondentschap in Oudenbosch. Via de bank konden we een huis aan de Pagnevaartweg krijgen,” vertelt Joop. 

Bank

Begonnen is hij destijds bij de van Mierlo Bank op de Markt in Roosendaal. “Door allerlei fusies van Rotterdam bank naar Amsterdam-Rotterdam-bank tot AMRO-bank ik uiteindelijk bij de ABN-AMRO-bank op mijn 57e jaar, na een dienstverband van 41 jaar, geëindigd. Ik kon kiezen óf met vervroegd pensioen óf naar Breda, maar dat voelde voor mij ‘unheimisch’, zoals de Duitsers zeggen. “Nu gaat alles met de computer en voor een persoonlijk gesprek ben ik laatst naar Breda geweest,” geeft Joop de verandering aan. “Het is ergens schandalig dat er zelfs geen pinautomaat meer overblijft,” vult Riet aan.

Stevig aan

Ze hebben elkaar bij van Mierlo leren kennen. “Ik liep daar over de afdeling rond als koffiejuffrouw en Joop kwam regelmatig aan het loket. Daar heeft hij mij gezien. Via de bank ben ik op volleybal gegaan, dus Joop ging ook op volleybal. Daarna was het aan,” lacht Riet bij de herinnering. “Het was stevig aan,” verbetert Joop. Na 2,5 jaar verkering werd er getrouwd en daarna gefeest bij zaal Schuttershof in Roosendaal. Het huwelijk heeft twee zoons, een dochter, drie kleinkinderen, twee bonuskleinkinderen en zelfs een bonusachterkleinkind voortgebracht.

Actief

Riet heeft haar hele leven niet stil gezeten en was en is nog steeds erg actief in allerlei verenigingen en clubjes. “Ik heb op een koor gezeten en hoewel ik behoorlijk kan bridgen maar geen hoogvlieger ben, heb ik jarenlang bij een leuke vereniging gebridged. Nu doe ik dat nog steeds maar dan met vier vriendinnen en niet meer in clubverband.” Jarenlang heeft Riet gevolleybald, was ze koster bij de Pauluskerk en was ze vrijwilliger bij Ontmoetingscentrum’t Stoofje. “Ik was graag overal bij en nog steeds,” gniffelt ze. 

Schilderen

Joop hield van tuinieren en schilderen. “We hebben altijd een grote achtertuin gehad, waar ik vaak in te vinden was. En met schilderen bedoel ik zowel kunst met olieverf als gewoon verven. Dat heb ik mezelf allemaal aangeleerd. Ik deed ook tuinen en huizen bij andere mensen bijhouden. Bij iemand thuis behangen kwam ook weleens voor.” De vakanties stonden meestal in het teken van kamperen. “Met de vouwwagen en de kinderen naar Oostenrijk of Frankrijk hebben we heel lang gedaan. Daarna busreizen waarbij wij het onszelf gemakkelijker hebben gemaakt.”

Leuke dagen

Sinds oktober vorig jaar woont het echtpaar in het centrum voor Wonen en Zorg de Zellebergen. “We hebben het goed naar onze zin hier. De verzorging is geweldig en het eten koken ze hier nog echt zelf en dat proef je.” Het diamanten feest werd eerst in besloten en daarna in uitgebreidere familiekring gevierd bij Brasserie Lodge Visdonk in Roosendaal. “Het zijn gewoon hele leuke dagen geweest,” blikt de bruid terug op alle feestelijkheden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief