Gedupeerde Ad: ‘Ik kan na anderhalf jaar weer lachen’

OUDENBOSCH - Het verhaal van Ad Wagemakers uit Oudenbosch ging in een paar dagen tijd van hartverscheurend naar hartverwarmend. In het televisieprogramma Zeeman Confronteert was vorige week te zien hoe Ad en zijn gezin getroffen werden door een woningbrand. Vervolgens werd hij voor 118.000 euro opgelicht. De Oudenbosschenaar deed zijn verhaal op televisie en sindsdien regent het steunbetuigingen. De steunactie zorgde ervoor dat er in no time 82.000 euro werd gedoneerd. Dit alles heeft Ad meer gebracht dan hij had durven hopen. “Ik kan weer ademhalen, voor het eerst sinds anderhalf jaar loop ik weer met een glimlach rond. Dankzij het geld kan ik de lening afbetalen die ik moest afsluiten om ons huis opnieuw bewoonbaar te maken. Maar het belangrijkste: Ik heb mijn vertrouwen in mensen weer terug.”


Adje Wagemakers (38) uit Oudenbosch vertelde in het landelijke televisieprogramma Zeeman Confronteert op RTL5 hoe hij voor 118.000 euro was opgelicht door een louche aannemer nadat zijn woning in Oudenbosch afbrandde. In de anderhalf uur durende uitzending vertelde Ad wat hem is overkomen. Na een brand werd het huis waar hij samen met zijn vriendin en dochter woonde, onbewoonbaar verklaard. 

Lening

Een heftige gebeurtenis, maar het verhaal werd nog erger. Hij ging naarstig op zoek naar een aannemer en dacht een goede vakman te hebben gevonden. Dit bleek echter een oplichter die er met 118.000 euro vandoor ging en Ad en zijn gezin achterliet met een afgebrande woning en nóg grotere problemen. Om zijn woning weer bewoonbaar te krijgen, moest Ad, die gelukkig handig is, zelf aan de slag. Hij moest echter wel een fikse lening afsluiten om de verbouwing te kunnen betalen. Die afbetaling zorgde voor grote financiële zorgen. In de uitzending was te zien hoe Ad in zak en as zat en niet meer wist hoe hij uit de sores moest komen.

Telefoon

Nederland huilde met Ad mee, bleek ook uit de reacties die tijdens de uitzending al binnen kwamen. “Ik had de uitzending zelf al mogen zien en het was voor mij heel confronterend om anderhalf jaar ellende samengevat te zien in anderhalf uur. En dan hebben ze natuurlijk nog niet de hele lading uit kunnen zenden, want het betreft natuurlijk een samenvatting. Het terugzien had een hele impact op me, zeker toen ik wist dat het op dát moment dus Nederland in geslingerd werd. Het valt niet mee om met de billen bloot te gaan. Het gaf me echt een groot gevoel van schaamte. Dit wil je eigenlijk helemaal niet. Je wilt je problemen, ook al heb je die niet zelf veroorzaakt, zelf oplossen.” Toch is Ad blij dat hij hulp heeft gezocht van Thijs Zeeman. “Mijn insteek was om andere gezinnen te behoeden voor dit soort oplichters, voorkomen dat anderen in dezelfde problemen zouden komen. Maar tijdens het eerste reclameblok ontplofte mijn telefoon van de appjes en belletjes van mensen die me een hart onder de riem wilden steken. Dat deed me zoveel. Ik was zo blij met alle steun. Nog steeds. Ik heb anderhalf jaar niet kunnen lachen, maar sinds de uitzending heb ik weer een glimlach op mijn gezicht”, zo vertelt een diep opgeluchte Ad.

Opluchting

De massale steun en fijne reacties waren voor Ad en zijn gezin al hartverwarmend, maar de actie die op touw werd gezet had nog een veel grotere impact. Hoewel de actie nog loopt, zijn er nu al 5851 donaties gedaan met een totaal van ruim 82.000 euro. Ad zag de teller oplopen en werd overweldigd door alle (financiële) steun. “Het was bizar. Dit had ik in mijn stoutste dromen niet durven hopen. Het neemt het leed en alle ellende van de afgelopen jaren niet weg, maar het zorgt ervoor dat we bijna letterlijk weer adem kunnen halen. De broeksriem zat onnoemelijk strak, maar al die mensen die hebben gedoneerd, hebben ervoor gezorgd dat deze weer zit zoals hij hoort te zitten. We zijn zo vreselijk opgelucht dat we die lening, waar we dus zowat de rest van ons leven last van zouden hebben, nu kunnen afbetalen. Dat geeft ons zoveel lucht. Nog steeds ga ik plankgas verder om ons huis eigenhandig af te maken, maar dit voelt nu echt anders.”

Geen woorden

Voor Ad heeft de uitzending en de steunactie nóg een gevolg. “Na alle leugens was ik echt het vertrouwen in de mens volledig kwijt. Ik was boos en verdrietig en vertrouwde echt niemand meer. De reacties en donaties hebben ervoor gezorgd dat ik mijn vertrouwen in mensen weer terug heb. Ik kan met een schone lei beginnen en weer een normaal leven gaan leiden. Heel Nederland heeft ervoor gezorgd dat ik in een paar dagen uit de problemen kom. Daar heb ik geen woorden voor.” 

https://steunactie.nl/actie/help-ad-uit-de-brand-na-woningbrand-opgelicht-door-aannemer-stef-h

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief