Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Gastelse Jasper van der Noordt benoemd tot leraar van het jaar

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - De 36-jarige Gastelaar Jasper van der Noordt is benoemd tot leraar van het jaar in de categorie speciaal onderwijs en daarmee tevens een jaar lang het landelijk gezicht. De leerkracht van het Brederocollege in Breda nam bij de verkiezing die gehouden werd in Laren, een bijbehorende zware trofee in ontvangst.

Jasper is geboren in Rotterdam, op 3-jarige leeftijd verhuisd naar Roosendaal en heeft op basisschool De Klimroos en het Gertrudiscollege gezeten. In Vlissingen heeft hij aan de Hogeschool Zeeland de vier-jarige PABO-opleiding gevolgd. “Al vanaf groep 3 riep ik al dat ik onderwijzer wilde worden. Kinderen lesgeven en iets bij willen brengen dat trok mij wel,” zegt hij. 

Steekwoorden

Hoewel het nu haast niet meer is voor te stellen kon Jasper na zijn opleiding geen vaste baan vinden. “De eerste vijf jaar ben ik veel ingevallen op verschillende basisscholen.” Na nog een jaartje op een zorgboerderij te hebben gewerkt werd Jasper benaderd door de dochter van een oud-collega. “Zij werkte op het Brederocollege in Breda, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Daar ben ik gaan kijken en zo ben ik erin gerold.” Jasper geeft les aan een groep leerlingen van 12-13 jaar oud. “Dat zijn kinderen met allerlei gedragsproblemen, maar wel met een IQ van minimaal 75. Ik bereid ze goed voor voor later en leer ze wat ze willen worden. Het belangrijkste vind ik om preventief agressiviteit te voorkomen. Ik werk met een aantal steekwoorden zoals eerlijkheid, verantwoordelijkheid en respect. Niet alleen naar elkaar, maar ook naar mij toe en ik ook naar hen.

Besef

Voor de leraar van het jaar verkiezing was Jasper genomineerd door een oud-collega. “Ik moest een motivatiebrief schrijven en een filmpje maken en daarbij aangeven waarom ik bepaalde zaken belangrijk vind. Bij de verkiezing zelf moest ik een pitch van 1 á 2 minuten houden, waar een jury online vragen over stelde. Dat ik won, drong nog niet echt tot mij door. Het was leuk voor het moment. Pas s’avonds toen ik mijn telefoon opende en deze door de berichten op social media zowat ontplofte, kwam het besef binnen. Het is toch wel iets speciaals om tot leraar van het jaar in het speciaal onderwijs te zijn gekozen.”

Uithangbord

Jasper is erg actief op Instagram. “Al 5 jaar ben ik ermee bezig om het speciaal onderwijs in een positiever daglicht te zetten. In de media komt dit onderwijs er nogal eens negatief uit, terwijl er zulke mooie dingen gebeuren. Dat draag ik graag uit. Na de enorme media-aandacht is Jasper nu in iets rustiger vaarwater gekomen. “Dat was allemaal heel leuk en ook de leerlingen waren erg blij. Wel vroegen ze een paar dagen later, omdat ze merkten dat het anders was dan anders, of we weer normaal gingen doen.” Het gehele jaar is Jasper nog de ambassadeur van het speciaal onderwijs. “Ik ben hét uitgangsbord nu en er wordt iets van mij gevraagd ja, maar ik krijg ook alle ruimte van school om dat te doen. Ik wil stimuleren om mensen méér het speciaal onderwijs in te laten gaan. Ik wil het speciaal en het regulier onderwijs wat meer laten samenwerken. We kunnen namelijk véél van elkaar leren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief