Afbeelding

Goed nieuws: Pauluskerk wordt omgetoverd tot 34 woningen

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH- Voor het project “Te gast aan De Brink” is het jaar 2022 positief gestart. De Pauluskerk in de wijk Pagnevaart wordt omgebouwd tot woningen. Afgelopen december werden het ontwerp bestemmingsplan en de omgevingsvergunning ter inzage gelegd. Geïnteresseerden in het project kregen de mogelijkheid om zich als kandidaat koper in te schrijven. In januari zijn er al 71 inschrijvingen ontvangen.

Wethouder Hans Wierikx: “Te gast aan De Brink is een bijzonder project. Hierbij wordt de locatie van de Pauluskerk getransformeerd tot woningen. Niet de makkelijkste opgave, wel een bijzondere. Ook de inbreng van de wijk en omwonenden maken dit een bijzonder project. Het sluit mooi aan op onze woonvisie en op de behoefte aan nieuwe woningen binnen Halderberge én binnen de wijk Pagnevaart. Het is goed voor de doorstroming in de woningmarkt. Ik ben dan ook zeer verheugd met de grote belangstelling.

Van kerk naar wonen
Het was niet mogelijk om de bestaande kerk te houden vanwege de staat van het gebouw. De nieuwe woningen worden daarom gebouwd op de contouren van de voormalige kerk. In totaal komen er 6 patiobungalows met tuin en 12 appartementen op de contouren van de Pauluskerk. Op de locatie van de huidige pastorie ontstaat een blok met 16 appartementen. Het nieuwe ontwerp bouwt verder op de ingetogen verschijningsvorm van het kerkgebouw en respecteert de groene parkachtige omgeving. Zoveel mogelijk elementen, zoals de entrees, buitenmuren en klokkentoren van de kerk worden behouden, hergebruikt of teruggebouwd. Ook de kenmerkende plantanen die de kerk omringen, blijven behouden.

Rik Krens, projectontwikkelaar Living First Real Estate Groep: “Wonen op een plek met verhaal in Oudenbosch, dat is het project Te gast aan de Brink ten voeten uit. We hebben hoog ingezet op duurzaamheid maar we vonden bij deze plek ook historisch besef belangrijk. Het verhaal achter deze plek respecteren we. Dit gebouw ademt in alles de gemeenschapsfunctie uit, dat heeft architect DAT uit Tilburg, goed getroffen. Te gast aan de Brink is ontwikkeld in nauw overleg met Samenstichting Pagnifique. Zij hebben goed meegekeken naar woningen voor mensen die toe zijn aan een volgende stap in hun wooncarrière en toch graag in de wijk Pagnevaart met al zijn voorzieningen willen blijven. ‘Te gast aan de Brink’ is een mooie aanvulling in Pagnevaart want zo komt de doorstroming in de wijk goed op gang. En mensen vinden het prachtig dat de uitstraling van het project nauw aansluit bij hoe het er altijd al uit heeft gezien.’’

Bijzondere plek in de wijk Pagnevaart
De heilige Pauluskerk in Oudenbosch is al vele jaren geleden onttrokken aan de eredienst. Sindsdien wordt de pastoriewoning antikraak bewoond en doet de kerk zelf nog af en toe dienst als boekenmarkt. Er is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van herbestemming. Een vergevorderde planvariant, waarbij in de kerk een supermarkt zou worden gerealiseerd, heeft de eindstreep niet gehaald. Bezwaren van omwonenden over de toename van verkeer bij een supermarkt waren hiervoor de belangrijkste reden.

Succesvolle participatie met de omgeving
Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de omgeving. Samenstichting Pagnifique is nauw betrokken bij de ontwikkeling en meegenomen in het proces. De initiatiefnemer heeft omwonenden tijdens het proces op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen door middel van digitale informatiebijeenkomsten.

Pim Kantebeen namens Samenstichting Pagnifique/omwonenden: “Ik zal niet ontkennen dat we enige voorzichtigheid hadden toen we voor het eerst met Living First Real Estate, het kerkbestuur en de gemeente het gesprek aangingen. Het gevoel dat we op onze hoede moesten zijn, heeft echter niet meer dan 5 minuten gekost. We werden getroffen door de belangstelling van de architect in het gebouw en zijn relatie met de omgeving, en door zijn oprechte poging om hier iets neer te zetten dat recht doet aan onze leefomgeving en de geschiedenis. Wat volgde waren goede gesprekken. “

Veel interesse voor de woningen
Vanaf eind oktober is het project via een website onder de aandacht gebracht van geïnteresseerden. Zij konden zich inschrijven op een nieuwsbrief in te schrijven en zich bij interesse aanmelden als kandidaat koper. Daar hebben veel mensen al gebruik van gemaakt. Op maandag 10 januari zijn er 71 inschrijvingen ontvangen. Hiervan komt 30% van de kopers uit Oudenbosch en 75% van de kopers komen uit de gemeente Halderberge. Ook starters hebben het project gevonden, 35% van de kopers zijn starters. Dat het project voor doorstroom op de woningmarkt zorgt, blijkt uit de cijfers. 25% van de kopers geeft aan de huidige woning te gaan verkopen. 

Het is de bedoeling dat de woningen is 2023 klaar voor gebruik zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief