Pastoor Maickel Prasing zegent de auto van een belangstellende automobilist
Pastoor Maickel Prasing zegent de auto van een belangstellende automobilist Foto: Toos de Rooij

Deze zomer toch weer autozegening in Hoeven

Algemeen

HOEVEN - De autozegening in Hoeven is voor het eerst gestart op 20 november 1927. De toenmalige pastores waren bezorgd voor de steeds grotere gevaren in het verkeer en het veelvuldig gebruik van mascottes om die gevaren tegen te gaan. Bissschop Hopmans wilde dit bijgeloof tegen gaan door de verering van Sint Christoffel te bevorderen.

In Hoeven kreeg hij gehoor. De zegening kon gelden voor alle voertuigen die in het verkeer werden gebruikt. Naast Hoeven organiseerde men ook in Bergen op Zoom en Breda een dergelijke zegening.

Toen in 1969 Sint Christoffel van de heiligenkalender verdween, bleef alleen in Hoeven deze traditie doorgaan. Terecht beriep Hoeven zich in Rome met de melding dat de verering van deze heilige mocht blijven bestaan. Ook in deze tijd blijft zo’n sterk gebruik de moeite waard. De autozegening mag ons bewust maken van onze verantwoordelijkheid in het verkeer. Daarom mogen ook fietsers en andere motorvoertuigen deze zegening ontvangen. De zegening is geen magische handeling in de zin: Nu kan mij niets meer gebeuren.  Ze gaat veel dieper. Ze betekent een oproep aan U en mij om onze verantwoordelijkheid  in het dagelijkse verkeer serieus te nemen. Moge de zegening op voorspraak van Sint Christoffel ons allen goed doen.

Wij zien U graag op zaterdag 2 juli tussen 14.00u en 16.00 uur op het kerkplein van onze (voormalige kerk) St.Jan de Doper in Hoeven of zondag 3 juli na de dienst van 9.30u bij de kapel van Bovendonk aan de voorzijde.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief