Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Thijs Graste is een échte Halderbergenaar

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Op dinsdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De komende periode zetten we de zes gedecoreerden in onze gemeente in het zonnetje. Deze week aandacht voor de 66-jarige Thijs Graste, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Thijs noemt zichzelf een échte Halderbergenaar: “Ik ben geboren en woon nog steeds op de grens tussen Oud Gastel en Oudenbosch. Aan de voorkant van mijn huis zie ik Bosschenhoofd liggen en aan de achterkant kan ik de watertoren van Stampersgat zien. Alleen Hoeven heb ik nooit zo in het oog. Dat verkondigde ik ook altijd in de gemeenteraad,” zegt hij lachend. Bijna 16 jaar lang stelde hij zich als raadslid ten dienste aan de Halderbergse gemeenschap, totdat hij in januari besloot om te stoppen. “Ik heb veel tijd in het raadswerk gestoken, maar in de politiek komt eens de tijd dat jouw tijd voorbij is. Bovendien kon ik me niet zo goed meer vinden in de moderne en vernieuwende bestuursvorming.”

Zijraampje

Dat de burgemeester bij Thijs aan de deur stond om hem een lintje op te spelden had echter meer te maken met zijn overige verdiensten voor de samenleving. “Op zondagavond belde mijn dochter op of ik dinsdag op de kleinkinderen kon passen. Die dinsdag zat ik in mijn ‘ouwe kloffie’ te wachten. Ze waren vrij laat dus daarom had ik al een paar keer uit het zijraampje gekeken waar ze bleven. Ineens zag ik een zwarte auto met een oranje vlaggetje staan. Even later kwam heel de meute eraan en werd alles duidelijk voor me. Zo hadden ze me toch nog te pakken. Het lintje heb ik eervol in ontvangst genomen. Het was een mooie en verrassende dag. Mijn opa en vader hebben ook een lintje gehad. Het zit blijkbaar in ons dna dat we voor de gemeenschap in de weer zijn.”

Pliessie

Thijs heeft volgens eigen zeggen veel hand-en spandiensten voor de maatschappij verricht. In 1997 kreeg hij al een oorkonde van V.V.O vanwege het 25-jarig lidmaatschap. “Mijn vrouw Karin, die helaas al op 48-jarige leeftijd overleden is, zei dat ik meer bij de voetbalclub zat, dan dat ik me met mijn eigen huishouden bezig hield,” zegt hij met een knipoog. Thijs was mede-verantwoordelijk voor de fusie met VES, waardoor Victoria ‘03 ontstaan is. Zowat in zijn eentje houdt hij Stichting Ijsclub Oudenbosch overeind. “Daar ben ik al 30 jaar lid, ijsmeester en nu voorzitter van.” Bij Stichting Oudenbosch Karnaval vervulde hij vijf jaar lang een rol in het protocol. “Ik was Pliessie d’n Taaie, genoemd naar een echte politieman, waarvoor we overigens wel toestemming van de familie gehad hebben.” 

Boerenzoon

Zijn werkzame leven heeft Thijs vooral aan de voet van de voedselketen gestaan. “Ik heb eerst zeven jaar in de gezondheidszorg gewerkt, waarna deze boerenzoon naar de agrarische sector is teruggegaan.” Nu is hij nog in dienst bij RAPO in Roosendaal, een bedrijf wat gespecialiseerd is in de vermeerdering van aardbeiplanten. “Ik wil en mag eigenlijk stoppen. Elke maandag ga ik nog om te kijken wat ik in de week nog kan doen. Die drang heb ik nog. Het belangrijkste is nu mijn vriendin Toke, familie en kleinkinderen, die moeten weten dat ze een opa hebben.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief