Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Succesvolle open dag gemeente Halderberge

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - De open dag van de gemeente Halderberge trok afgelopen zaterdag behoorlijk wat bezoekers. Om het 25-jarig bestaan te vieren had men een zeer gevarieerd programma opgesteld met een mix van educatie, informatie, sportiviteit, behendigheid en uitdaging. 

Het gehele gemeentehuis, tot en met de raadszaal en de kamer van de burgemeester, kon afgestruind worden. Rondom het gemeentehuis waren veel doe-activiteiten zoals boomstam tillen, spuiten met een brandslang, kruiwagen rijden en het afleggen van een fietsparcours. Daarnaast kreeg men tevens informatie over de diensten die de gemeente en aan de gemeente gelieerde bedrijven, instellingen en stichtingen verlenen. Vaak ging dit op een speelse en leerzame wijze. 

Entertainment 

Een wachtrij staat er al vanaf het begin bij de zogenoemde kantelsimulator. Hier kunnen kinderen langer dan 140 centimeter ervaren wat er met je gebeurt als een auto over de kop gaat. “Ik moest de gordel goed vastmaken en mocht mijn handen aan het stuur houden. Het was best wel eng, maar toch ook wel leuk,” zegt de 11-jarige Stijn nadat hij uit de auto komt. De familie Dekkers uit Oudenbosch vindt de open dag leuk en informatief. “Er is een goede opkomst en er is veel entertainment voor jong en oud. Wellicht is er wel té veel te zien. Van ons mogen ze dit wel vaker organiseren.” Chantal Jongenelen uit Oudenbosch brengt met haar drie kinderen Ghislaine, Milan en Glenn ook een bezoekje. “Het is heel goed georganiseerd, leerzaam en je krijgt veel toegestopt,” vindt ze. “Veel activiteiten zijn met name op kinderen gericht, dus hebben ze ook interesse. Het verkeersdoolhof en het knuffelpaspoort waren toch wel toppers.” Ghislaine vult aan: “Het spuiten met water bij de brandweer en het springkussen vond ik het leukste om te doen.”

Vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen hadden een kraampje ingericht vol met lekkernijen uit hun thuisland om de mensen hier kennis te laten maken met hun eetcultuur. Deze etenswaren vonden gretig aftrek. “Wij waren blij met de uitnodiging van de gemeente om hier aan mee te doen,” vertelt de Oekraïense Taniia in het Engels namens de gehele groep. “We hebben tot middernacht staan bakken om alles voor elkaar te krijgen. Dit was een mooie gelegenheid om een stukje van onze cultuur aan de mensen hier te laten zien. Ook danken wij onze manager van Sint Anna die ons de mogelijkheid geboden heeft om het eten te bereiden. Wij zijn blij en het geeft ons een goed gevoel dat we ons voedsel met de mensen van Halderberge hebben kunnen delen. Ze vonden het lekker en waren dankbaar.”

Knuffelpaspoort

“Het is heel erg goed verlopen allemaal,” laat de organisatrice en woordvoerster van de gemeente weten. “Vanwege de warmte was het om tien uur meteen al erg druk. Het publiek verspreidde zich overal naartoe. Dat kinderen zomaar even op de stoel van de burgemeester mochten zitten maakte indruk.  Heel leuk om op deze manier met de inwoners in gesprek te gaan. Grote hit was toch wel het aanvragen van een knuffelpaspoort. Hier gaan we in de toekomst zeker nog iets mee doen,” aldus een zeer tevreden woordvoerster.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief