Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Anton de Beer: “Wij dienen als vraagbaak”

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

Anton de Beer (62) is consulent hulpverlener bij de gemeente Halderberge en een van de ongeveer twintig sensoren waar de Vrienden van Paulus nauw mee samenwerkt. “Wat voor ons vaak zó vanzelfsprekend is, is dat voor een bepaalde groep mensen niet,” meent hij.

Vijftien jaar terug kwam Anton voor het eerst in contact met de Vrienden van Paulus. “Henk Volkers stapte de gemeente binnen en benoemde de stille armoede in onze gemeente. Dat was een fijn en positief contact. Binnen de gemeente ben ik dit verder gaan uitzetten. Voormalig wethouder Jan Paantjens had al gauw goede contacten binnen de stichting en zo kwamen we snel tot elkaar.” 

Dat was het begin van een nauwe samenwerking tussen de gemeente en de stichting. “Wij dienen als vraagbaak, dragen mensen aan en kunnen veel zaken verifiëren.” Vooral na de transitie van de WMO in 2015 is er veel op het bordje van de gemeente terecht gekomen. “We werken nu met een veel grotere groep van wel veertig mensen, brengen veel meer huisbezoeken af, hebben contact met heel veel mensen en pakken veel signalen vooraf al op. We werken meer aan de preventieve kant en attenderen mensen ook op het bestaan van de stichting Vrienden van Paulus. Een voorbeeld van hulp is dat we een alleenstaande moeder met vier kinderen, die geen geld had om fietsen te kopen waarmee haar kinderen naar school konden rijden, hebben doorverwezen. Zij zijn de koning te rijk en uiterst dankbaar als deze dan door de Vrienden via een kringloper voor hen aangeschaft én opgeknapt zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief