Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamant voor echtpaar Frijters-Muselaers

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH- Cor Frijters (89) en Bep Muselaers (90) waren maandag 20 juni 60 jaar met elkaar in de echt verbonden. De huwelijksvoltrekking was destijds in het Paleis-Raadhuis in Tilburg. Namens de gemeente kwam wethouder Thomas Melisse het diamanten paar de felicitaties overbrengen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Cor is geboren in Fijnaart en komt uit een gezin met acht kinderen. Bep is afkomstig uit Tilburg en kwam als achtste kind ter wereld. “Mijn moeder heb ik echter nooit gekend. Zij is na mijn geboorte overleden, waarna mijn vader hertrouwd is en er daarna nog drie kinderen bijgekomen zijn.” Cor was tijdens zijn diensttijd onder meer in Gilze-Rijen gestationeerd en tijdens het uitgaan hebben ze elkaar ontmoet. “In Fijnaart was het gewoon moeilijk om verkering te krijgen,” legt Cor uit. “Dat is een starre gemeenschap. Er waren géén ontmoetingsplekken. Niet alleen het geloof speelde daarbij een grote rol, maar al na de ‘kakschool’ werden jongens en meisjes gescheiden van elkaar en er was ook status. Als je met een boerenmeisje ging waar ze één geit meer hadden was het al moeilijk. Na onze eerdere ontmoeting heb ik toen ik wat ouder werd en serieuze plannen had haar weer opgezocht en is het toch wel wat geworden,” lacht hij.

Duplex woning
Het huwelijk vond plaats in het Paleis-Raadhuis van Tilburg. “Dat was nog een hele onderneming. Uit Fijnaart reden we met een paar auto’s daar naartoe. Ikzelf had een fonkelnieuwe trouwauto gehuurd. Gefeest werd er daarna bij haar thuis. Mijn neven en nichten, 225 in totaal, konden we niet uitnodigen omdat er te weinig plek was,” lacht hij. Dankzij Machinefabriek Plevier, de werkgever van Cor, was er een duplex woning in Oudenbosch beschikbaar en werd daar naartoe verhuisd, om twee jaar later een nieuwbouwhuis te betrekken waar het stel nu nog steeds woont. “Eerst heb ik best wel wat heimwee gehad. Ik was veel mensen om me heen gewend. Gelukkig konden we het goed met de onderburen vinden,” zegt Bep.

Boerensmid
Cor heeft eerst als boerensmid gewerkt. “Een prachtige tijd, dan moest je alles doen. Via automonteur ben ik later machinemonteur geworden. Daar groei je in. Wel was ik altijd veel van huis. Zo heb ik eens drie weken in Tsjechoslowakije gezeten. Och, als je jong en alleen bent is het leuk. Als je verkering krijgt is het minder leuk en als je getrouwd bent is het nóg minder leuk. Toen ik acht jaar getrouwd was kwam ik na een ongeluk drie maanden thuis te zitten en zag ik pas wat ik al die tijd gemist had.” Zijn baan bij Machinefabriek Plevier werd opgezegd en een mooie functie bij Rotako in Zevenbergen lag op hem te wachten. Zijn pensioen heeft hij echter gehaald bij Longyear in Etten-Leur. “Dat was voor mij het neusje van de zalm. Daar kon ik me helemaal uitleven.” De dag van zijn pensionering was heel bijzonder. “Ik was 1 uur en 10 minuten met pensioen toen mijn eerste kleinkind geboren werd. Zelfs mijn afscheidsreceptie moest uitgesteld worden.” Cor kijkt met veel genoegen terug op zijn diensttijd. “Ik was  automonteur, maar alles wat wielen had viel onder mij. Ik heb er veel geleerd en had het nooit willen missen.” Maar ook zijn werkzame leven is hem dierbaar. “Mijn werk was mijn hobby. Daar heb ik altijd zoveel plezier in gehad. Dat technische dat lag mij wel.”

Mattenklopper
Na twee jaar de naaischool in Tilburg te hebben gevolgd ging Bep werken in betrekking. “Dan liep ik daar eerst een half uur naar toe en s’ avonds weer terug. Vaak ging ik daarna nog dansen en na een paar uurtjes slaap was ik alweer op om thuis te werken. Dan stond ik in alle vroegte de matten te kloppen, zong op het ritme van de mattenklopper mee en was de hele buurt weer wakker. Op een dag kwam er iemand voorbij die gelopen die tegen me zei: “als dat geen huwelijksbeletsel wordt dan weet ik het niet meer,” lacht ze terugdenkend aan dat moment. Zingen heeft ze nog jarenlang gedaan. Zo was ze lid van een koor van de Pauluskerk en van het West-Brabants Gemengd Koor.

Recept
Mooie herinneringen heeft het echtpaar ook aan de vakanties. “Met de caravan door heel Nederland toeren en een vaste staanplaats op een boerencamping in Helvoirt. Nederland is zó mooi.” Bep is nog steeds op de jeu de boules baan te vinden. “Dat heb ik veel gedaan en vind ik erg leuk. We spelen hier op het oude VES-terrein. Ik ben nu het oudste en het langste lid en ik kan nog steeds winnen hoor,” zegt ze met een knipoog. Ook kaarten en met name jokeren is een favoriete bezigheid van haar. “Dat beoefent ze zelfs op internationaal niveau, want er is een uitwisseling met België,” vult dochter Jeannie aan. Tot slot laat Cor het geheime recept van een goed huwelijk en een gezonde ouderdom weten: “Minstens twee keer per dag lachen, al is het om de grootste flauwekul.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief