Foto: Johan Wagenmakers

Het echtpaar Schijvenaars-Valkenburg 60 jaar getrouwd

OUD GASTEL - Op 19 juni 1962 zijn Toine Schijvenaars (81) en Ria Valkenburg (80) met elkaar in het huwelijksbootje gestapt. Namens de gemeente kwam wethouder Hans Wierikx het diamanten echtpaar de felicitaties overbrengen. De bijzondere mijlpaal werd in besloten kring met familie en vrienden gevierd.


Het echtpaar is welbespraakt en heeft een uitgesproken mening over tal van zaken. “We zijn nooit ziek, altijd bezig en leven bij het moment van de dag. Het enige wat ik mankeer is dat ik ontzettend doof ben. Dat komt omdat ik altijd zonder bescherming met gereedschap heb gewerkt en daardoor een gehoorbeschadiging opgelopen heb,” vertelt Toine. Hij is geboren en getogen aan de Oudendijk in Oud Gastel en Ria is afkomstig uit  Roosendaal. Ontmoet hebben ze elkaar tijdens het dansen bij van Luijk tegenover de watertoren in de Nispensestraat in Roosendaal. “Daar zag ik Toine voor het eerst. Wij kwamen daar veel omdat mijn vader en ik graag dansten. Het was liefde op het eerste gezicht en hoewel ze daar bij ons beider thuis niet zo blij mee waren, zijn we na slechts drie maanden verkering al getrouwd.” Het eerste jaar hebben ze bij de ouders van Ria ingewoond. “Dat was voor mij niet zo’n fijne periode, want ik mocht thuis niks.” 

Verknocht

Ze waren dan ook dolblij dat ze na ruim een jaar naar een eigen woning in Oud Gastel toe konden. “Er was destijds een landelijke regeling waarin je direct zonder vergunning mocht gaan bouwen als je onder de tienduizend gulden bleef. Daar hebben wij ook gebruik van gemaakt,” vertelt Toine. In de strenge winter van 1963 zat Toine in de vorstverlet, maar maakte hij ondertussen de kozijnen voor het nieuw te bouwen huis. “In mei was de vorst uit de grond en in oktober was de woning al klaar en konden we erin.” In datzelfde huis wonen ze zoveel jaren later, nog steeds met veel plezier. “We zijn er na al die jaren behoorlijk verknocht aangeraakt.” 

Verdrietig

Uit het huwelijk zijn twee zoons geboren, maar beiden zijn tot groot verdriet van het echtpaar inmiddels al overleden. “Bij onze oudste zoon Toine werd op zijn elfde jaar een bepaalde vorm van diabetes ontdekt, maar omdat hij zo sterk en sportief was is hij toch nog 42 jaar geworden. Onze andere zoon is op 24-jarige leeftijd aan een andere ziekte overleden. Heel verdrietig, maar je moet toch door. Wij zijn daar vrij nuchter in, maar op zo’n feestelijke huwelijksdag is dat wel moeilijker ja.”

Studeren

Toine heeft altijd in de bouw gezeten en heeft zich door veel te studeren opgewerkt. Zo is hij onder meer nog aannemer en leraar geweest. In Bergen op Zoom kwam hij voor een Duits bedrijf te werken en vond hij het toch wel handig om de taal machtig te zijn. “Beiden zijn we vervolgens aan het West-Brabants Avondcollege zowel Engels, Frans als Duits gaan volgen. Dat hebben we wel tien jaar gedaan. We konden niet meer stoppen,” lacht Ria. “Het is wel leuk om op vakantie in Frankrijk met de mensen daar te kunnen praten.” 

Rover

Een inmiddels 43-jarige Rover 3500 V8 is hun beider trots. “Die hebben we in de RAI in Amsterdam gekocht. We vonden het direct een mooie auto en waren vrijwel meteen verkocht. Na al die jaren doet hij het nog steeds goed. Ik heb hem helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd. Daar heb ik zo’n drie jaar over gedaan. Elk jaar de caravan erachter en rijden maar. Ook dit jaar staat er weer een vakantie van vijf weken gepland naar Zuid-Frankrijk,” vertelt Toine tot slot.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief