Halderbergse inwoners gaan meer betalen, maar minder dan verwacht

HALDERBERGE – De gemeente staat er volgens de zomernota van 2022 goed voor. Deze wordt namelijk afgesloten met een ruime overschot. Dat is opvallend, vorig jaar kon het college namelijk niet beloven dat ze de nota positief af zouden sluiten. Ondanks de positieve financiën, gaan inwoners van de gemeente meer betalen.


De zomernota van de gemeente Halderberge kan in 2022 positief afgesloten worden met ruim 4000 euro. Vorig jaar gaf het college nog aan negatief af te sluiten voor voor de jaren 2022 tot 2024. In tegenstelling tot de verwachting, ziet de financiële situatie er dus goed uit. Het college van burgemeester en wethouders wil de komende vier jaar de positieve bedragen laten groeien. In 2026 zou de zomernota op een positief bedrag van ruim 1,7 miljoen euro uit moeten komen. Het college wil de balans vinden om zo een financieel gezonde gemeente te zijn. 

Goedkope gemeente
Het college van burgemeesters en wethouders wil deze groei ook graag terugzien bij de inwoners en ondernemers van Halderberge. “We zijn op dit moment de op één na goedkoopste gemeente in de regio, door een lage lastendruk voor inwoners en ondernemers. Dit willen we de komende jaren nog vasthouden”, aldus wethouder Kouters. Kouters, die de financiële portefeuille in zijn bezit heeft, laat wel weten dat de inwoners uiteindelijk meer gaan betalen. “Alle kosten zijn gestegen, ook voor bijvoorbeeld afvalverwerking. Deze willen we kostendekkend houden.” De OZB, die gewoonlijk met de inflatie meegroeit, zal voor de Halderbergse inwoners meevallen. “De huidige inflatie is hoog, zo’n 8 procent. We willen de lastendruk laag houden door een stijging van 4 procent te berekenen.”

Zomernota
De Zomernota sluit in 2022 met een positief saldo van € 4.134. Het college van de gemeente Halderberge wil dit bedrag toevoegen aan de algemene reserve. Samen met het overschot in de programmabegroting zal de gemeente 2022 positief af kunnen sluiten met een bedrag van ruim €1,3 miljoen. Het gehele bedrag is aan de reservepot toegevoegd.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief