Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Meneer van Keep 100 jaar!

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Afgelopen zaterdag 25 juni bereikte de heer Eduard van Keep de gezegende leeftijd van 100 jaar. Vele Gastelaren kennen hem zeker nog als directeur van de Boerenleenbank, de latere Rabobank. Het feest werd gevierd bij het Centrum voor Wonen & Zorg Kroonestede, waar burgemeester Roks namens de gemeente niet alleen de felicitaties kwam overbrengen, maar ook samen met de eeuweling een levensboom plantte.

Zoals alle honderdjarigen krijgt ook de heer van Keep van de gemeente een Japanse notenboom aangeboden. Vanuit zijn kamer kan hij de groei in de gaten houden. “De boom wel regelmatig water geven hé,” merkt de burgemeester op. Een oorkonde gaat met de boom mee de grond in. Een kopie daarvan mag hij zelf houden. “Als ik dan de mijne kwijt ben, kan ik die andere opgraven bij de boom,” lacht hij. Ondanks zijn hoge leeftijd is ‘meneer’ van Keep, zoals velen hem kennen, nog steeds helder van geest. “Het enige wat ik mankeer is dat ik elke dag mijn oren moet laten druppelen.” Een paar jaar geleden is een broer van hem 100 jaar geworden en andere zussen en broers hebben ook een hoge leeftijd bereikt. “Ik kom uit een sterk geslacht.” Een geheim om zo oud te worden kent hij echter niet. “Dat is een kwestie van veel geluk.”

Boerenleenbank

Aan de keukentafel is zijn werkzame leven bij de Boerenleenbank allemaal gestart. “Daar ben ik alleen begonnen. Dat was een mooie tijd. Het werd steeds uitgebreider en bij mijn afscheid waren we met zeventien. Ik heb daar niet zó reuze hard voor gewerkt hoor, maar gewoon gewerkt was al voldoende,” knipoogt hij. “Bij de bank ben ik al even weg. Vanaf mijn 62ste ben ik al gepensioneerd.” Eduard is pas op 37-jarige leeftijd getrouwd met de acht jaar jongere Mien, maar uit het huwelijk zijn geen kinderen geboren. Wel kwamen vele neefjes en nichtjes altijd graag bij het echtpaar over de vloer en mochten zelfs mee op vakantie. “Bij mijn oom en tante heb ik vroeger altijd veel gelogeerd. Als de bank gesloten was, dan mochten we daar gewoon spelen,” herinnert oudste nicht Els zich nog. “Ik mag dan vandaag wel 100 jaar geworden zijn, maar Els viert haar 75ste verjaardag,” merkt Eduard vol trots op. “Dat klopt, ik heb hem op zijn verjaardag oom gemaakt,” lacht ze. Een tijdje na zijn pensionering is het echtpaar uit Oud Gastel naar Roosendaal vertrokken, waar ze tot vier jaar geleden zelfstandig gewoond hebben. “Mijn tante werd ziek. Mijn oom heeft nog jaren voor haar gezorgd, maar toen dat echt niet meer ging zijn ze naar Kroonestede verhuisd. Drie jaar geleden is mijn tante overleden.”

Rijbewijs

Een paar weken terug dacht Els dat hij de honderd toch niet zou gaan halen. “Hij heeft een behoorlijke inzinking gehad, maar is goed opgeknapt.” Samen met een andere nicht zorgt zij voor haar oom. Zij weet ook te vertellen dat haar oom een leven lang schriften bijhield waar hij alles inplakte wat hij belangrijk vond. “Daar zat hij regelmatig in te bladeren. Zo kon hij zijn leven in beeld terugzien. Deze boeken zijn naar de Heemkundekring gebracht.” Onlangs is zijn rijbewijs nog met vijf jaar verlengd. “Een paar maanden geleden heeft hij zelf besloten om de auto weg te doen, omdat hij het niet meer verantwoord vond.” In het restaurant van Kroonestede was er nog een gezellig samenzijn, werd het lang zal ze leven gezongen en koffie met gebak genuttigd. “Iedereen van harte bedankt voor deze geweldige ontvangst.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief