Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Het dorpshuis van de toekomst

Door: Amy Klaverveld Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Na elf jaar tijd komt er weer een écht dorpshuis in Bosschenhoofd. Het ontwerp voor het nieuwe gemeenschapshuis aan de Pastoor van Breugelstraat werd op donderdag 14 juli gepresenteerd. De vernieuwde Blokhut zou in september 2023 in gebruik moeten zijn. Wethouder Thomas Melisse en Arend de Boer, directeur van Winters bouw & ontwikkeling, ondertekenden die ochtend de samenwerking.

Het vernieuwde dorpshuis komt op de plaats waar momenteel ‘De Blokhut’ staat, die een grote renovatie gaat krijgen. Het huidige gebouw zal blijven staan en krijgt een flinke aanbouw waardoor de oppervlakte van het dorpshuis verdubbeld wordt. Het gebouw zal groener en inclusiever worden dan ooit.

Groen
Het nieuwe dorpshuis zal circulair gebouwd worden, waarbij er veelal gebruik wordt gemaakt van bestaande materialen. Voor Arend de Boer, directeur van Winters bouw & ontwikkeling, is het van belang rekening te houden met de ecologische voetafdruk van het gebouw. Het is de bedoeling dat de huidige groene uitstraling van de Blokhut behouden wordt. Het gebouw krijgt een natuurlijke maar moderne uitstraling en ook op de buitenplaats wordt er hard nagedacht over de duurzaamheid. “Eigenlijk wordt het een klein ecosysteem”, aldus De Boer. Door het planten van bijvoorbeeld bramenstruiken, wil de aannemer insecten als vlinders en bijen aantrekken, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Aan de oostzijde van het gebouw komt volgens de bouwtekeningen een vogelwand, waar onder andere genesteld kan worden.

Buiten wordt er gedacht aan vergroening en duurzaamheid terwijl binnen rekening wordt gehouden met inclusiviteit. Het gebouw zal voor mindervaliden goed toegankelijk zijn door de overdekte helling. Zelfs voor tijdens het biljarten is gedacht aan rolstoelgebruikers. “De zaal is groter dan voorheen. Er moet genoeg plek zijn rondom de tafels zodat er ook rolstoelen makkelijk bij kunnen”, legt De Boer uit. Deze gedachtegang is meegenomen in het hele gebouw. Zo is de open keuken extra ruim ontworpen. 

Bouw
De bouw van het nieuwe gemeenschapshuis zal in maart van start gaan. Na een korte bouwperiode van zes maanden, moeten de deuren op 1 september open kunnen. De kosten van de renovatie vallen relatief gezien mee. In totaal investeerde de gemeente Halderberge zo’n 1,5 miljoen. Het dorpshuis zal genoeg partijen kunnen huisvesten. Zo is er plaats voor de ouderenvereniging en kunnen de biljartclubs ook een balletje tikken. Voor de toneelvereniging wordt een vast podium gebouwd. Ook is er nog vrije inloop en de gemeente hoopt dat er nog veel meer groepen aansluiten. Ook de bijeenkomsten voor sinterklaas of carnaval kunnen straks in het gebouw plaatsvinden. “De zaalfunctie is misschien de afgelopen jaren wel het meeste gemist, we zijn blij dat we die hier kunnen terugbrengen”, aldus wethouder Melisse.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief