Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Zorgboerderij De Meeshoeve bestaat 20 jaar: ‘We hebben plezier in wat we doen’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Zorgboerderij De Meeshoeve, in het buitengebied tussen Oud Gastel en Oudenbosch, bestaat dit jaar twintig jaar. Het zorgcomplex, wat het agrarische echtpaar Kees en Ria Antens haast letterlijk uit de grond gestampt heeft, verleent dagelijks aan vele mensen met wat voor beperking dan ook een waardevolle dagbesteding.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De voormalige boerderij waaruit De Meeshoeve ontstaan is was vanaf 1900 in het bezit van de familie Mees. Op één na zijn alle acht nazaten vrijgezel gebleven en op de boerderij blijven wonen.Tot in de jaren negentig was de boerderij als zodanig in gebruik. Kees (70) woonde in de buurt en kwam er als vijfjarig jongetje al. “Ik heb alle acht broers en zusters gekend. Als laatste is Ceel gestorven. Hij heeft de verandering van boerderij naar zorgboerderij nog meegemaakt,” vertelt hij. Kees laat weten dat ze het gehele complex eigenlijk per toeval gekocht hebben. “Wij huurden grond van de familie Mees en dachten dat alles wel naar de kerk zou gaan, totdat Ceel vroeg of ik ‘de rotzooi’ niet wilde kopen. Blijkbaar had ik het vertrouwen van hem gewonnen.” Met de 10 hectare grond waren Kees en Ria blij, maar wat te doen met al die gebouwen en het vele achterstallig onderhoud?

Groensteunpunt

“Wij hadden vollegronds groenteteelt en hadden geen opvolger. Mijn vader was dementerend en had het bij ons op de boerderij altijd erg naar zijn zin. In die tijd waren zorgboerderijen in opkomst. Zo is het idee ontstaan om er een ‘groensteunpunt’ voor ouderen van te maken, kon het een boerderij blijven en kon Kees gewoon blijven boeren,” gaat Ria (68) verder. “Van boer naar zorgboer, een transitie in eigen vakgebied dus,” lacht Kees. Omdat er al 25 jaar niks meer aan gedaan was, was het nog een hele klus om alles op te knappen. “Bovendien was het een Rijksmonument, dat maakte het nog moeilijker.” Na aankoop heeft het nog vier jaar geduurd voordat De Meeshoeve op 1 april 2002 van start kon. “De toenmalige wethouders Frans van Merriënboer en Gerard Rabelink hebben zich er erg sterk voor gemaakt en op advies van oud-burgemeester André Osterloh hebben we het 400-jarig woonhuis in zijn oorspronkelijke staat gelaten.”

Zorg

Het echtpaar is verantwoordelijk voor het onderhoud en de staat van de gebouwen en de agrarische activiteiten. De zorg gebeurt door zorginstellingen. “Deze keuze hebben we bewust al bij de start gemaakt, omdat wij van zorg géén verstand hebben.” Tal van uitbreidingen zijn er inmiddels al geweest. “We zijn begonnen in de grote schuur en gegroeid van 20 zorgvragers naar wel 130 verschillende cliënten die voornamelijk via Amarant en Surplus hier een zinvolle dagbesteding hebben.” 

Hof van Mees

Nieuwe projecten staan weer op stapel. “We zijn nog niet klaar met spitten,” merkt Kees lachend op. “Dikkie Dik gaat hier een agrarische kinderopvang starten en onder de naam Hof van Mees gaan wij in 3 fases 18 zorgwoningen voor 24-uurs zorg voor mensen van 80 jaar en ouder bouwen. Op deze manier willen we echtparen langer bij elkaar houden.” Het Hof van Mees krijgt een separate ingang en bewoners mogen gebruik maken van de faciliteiten van De Meeshoeve. “Het wordt wel een tijdelijke voorziening voor 30 jaar. In ruil voor de 4000 meter aan grond, die nodig is voor de woningen, gaan we een voedselbos inrichten.” De juiste opvolgers voor het beheer van De Meeshoeve hebben Kees en Ria nog steeds niet gevonden. “Gezond blijven is voor ons nu het allerbelangrijkste. We hebben plezier in wat wij doen. De Meeshoeve is een begrip en haast niet meer weg te denken. We leggen er een stevige basis onder.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief