Afbeelding
op de werkvloer

‘Twan wilde van jongs af aan in de zaak komen’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Arian, hoe ben je beland in deze tak van sport?

“Mijn vader en moeder fokten Duitse Herders. Mijn vader was werkzaam in de bouw en het fokken deed hij ernaast. Hij kreeg toen al regelmatig de vraag of we op honden konden passen als mensen op vakantie gingen. Maar mijn vader zei altijd ‘ik ga niet lopen met een hond van een ander’. Vandaar dat ik dat opgepakt heb toen ik een jaar of zestien was. We zijn begonnen met vijf hokjes bij ons in het schuurtje en van lieverlee werden dat er meer. Ik werkte daarnaast (later) ook nog als grafdelver op Zegestede. Ook ben ik nog 12 jaar greenkeeper geweest. Dat was een mooie opstap om als ondernemer te beginnen. Toen ik achttien was richtte ik Dierenpension Hoevekestijn op. We zijn stap voor stap gegroeid naar 120 plaatsen.”

Op je 18e gestart met Hoevekestijn, dan was je er dus vroeg bij?

“Klopt helemaal, maar niet alleen met het ondernemerschap. Mijn vrouw en ik zijn ook heel vroeg getrouwd. Ik was 21 en was druk met het pension, ik heb haar eigenlijk niet eens een fatsoenlijk huwelijksaanzoek gedaan. We zaten aan de keukentafel en ik zei ‘we moeten maar gaan trouwen’. Mijn vrouw zat toen al in de zorg, dus of je nou mensen of dieren verzorgt, het blijft zorg.”

Oke, en dat is allemaal wel goed afgelopen?

“Jaha, we zijn inmiddels 30 jaar getrouwd. Ik kan me geen betere vrouw bedenken dan Angelien!”

Hoe ben je in de dierenvoeding terecht gekomen?

“Mijn vader had als fokker al contacten met een Duits bedrijf. Dat is de producent van Happy Dog. Mijn vader is vanuit die positie de groothandel Tak begonnen en richtte zich in eerste instantie op andere fokkers met diervoeding. Toen mijn vader aan zijn pensioen begon te denken zag mijn broer Johan het destijds niet zitten om het bedrijf over te nemen. Ik wel. Johan is toen bij mij in dienst gekomen; dat was een wens van mijn vader. Ik heb vervolgens een hal op de Wouwse Plantage neergezet, maar die werd al snel te klein. Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar het Vaartveld, hier in Roosendaal. Zo hebben we het merk Happy Dog steeds verder uitgebouwd.”

En de derde generatie zit hier in de persoon van Twan ook al aan tafel.

Arian: “Ja, onze zoon Twan wilde eigenlijk van jongs af aan al in de zaak komen.”
Twan: “Als kind had ik al een fascinatie voor het vak. Ik ging met opa regelmatig naar hondenshows en had een enorme liefde voor het dier. Later ging ik me ook steeds meer interesseren in de zakelijke kant van het vak. Ik zag dat er een combinatie te maken was tussen de liefde voor honden en het ondernemerschap. Toen ik zestien was ben ik gestart met de webshop voor Happy Dog. Die was eerst gericht op enkel fokkers, later ook op de consument. We hebben daar een apart bedrijf voor opgericht; daar ben ik verantwoordelijk voor. Later ben ik ook nog een opleiding gaan volgen om meer kennis op te doen op het gebied van ondernemerschap. Vanuit die opleiding heb ik het merk Goood opgezet. Dit was in samenwerking met onze Duitse leverancier.”

Aha, dan ben je dus concurrent van je vader?

“Dat zou je denken, maar wij richten ons met Goood op een heel andere doelgroep. In de markt is er ruimte voor meerdere merken met hun eigen positionering. Goood is een duurzaam merk en richt zich op een premium doelgroep, vooral in grootstedelijke gebieden. Happy dog is een merk met meerdere prijssegmenten en is een meer familiair merk.”

Wat is de volgende stap voor Happy dog?

Arian: “We hebben een goede positie in Nederland. Ik heb het agentschap voor Nederland en België. Hier vanuit West-Brabant is het voor ons interessanter om ons marktaandeel in de Belgische markt verder uit te bouwen dan ons bijvoorbeeld te richten op Noord-Nederland.”

En hoe pak je dat aan?

“We zijn nu erg actief in sponsoring van de wielersport om ons merk meer bekendheid te geven. We werken met Belgische vertegenwoordigers. Daarom richten we ons dan ook op volkssport nummer 1 van België: het wielrennen. Daarnaast zijn we net zoals in Nederland erg actief op de hondenshows.”

Nu ben je wel afhankelijk van jullie producent met je merk. Is dat niet erg kwetsbaar?

“Nee, in tegendeel. We zitten jaarlijks met de grotere afnemers bij elkaar om ontwikkelingen en innovaties aan te jagen. Het is een familiebedrijf dat ons hard nodig heeft. Daarom luisteren zij ook naar de wensen die wij hebben.”

Twan, als je naar je vader kijkt, welke dingen heb je dan van hem geleerd en welke dingen doe je juist anders?

“Dat was eigenlijk ook al zo bij mijn opa. Die zag dingen ook anders dan mijn vader. Zo is het nu ook tussen mijn vader en mij. Ik ben meer van de ‘generatie online’. Op dat vlak heb ik andere kennis en ideeën dan mijn vader. 

Kijk, mijn opa is ooit bij de hondenfokkers gestart met hondenvoeding, dus in zijn ogen werkt dat. Ik zie dat anders voor mijn premiummerk; dat is echt een andere markt, die om een andere aanpak vraagt. Maar tuurlijk zie ik ook hele goede dingen aan de manier van werken van mijn opa en mijn vader. Vooral klantgericht zijn zij heel sterk. Als jong gastje moest ik het vertrouwen bij klanten vaak nog winnen. Wat zeker wel helpt is dat ik van jongs af aan in het vak zit en een hoop kennis opgedaan heb in de praktijk.”

Waar wil je over 10 jaar staan, Twan?

“Dan wil het bedrijf overgenomen hebben van ons pa.”

Arian: “Dat is wel de bedoeling ja, daar heb ik dit mede voor gedaan. Ik had al een dierenpension, waar ik mijn handen vol aan had, maar toch ben ik ook dit bedrijf erbij gestart. Sommige mensen vroegen zich weleens af wat ik allemaal op mijn hals haalde. Maar zo ben ik. Ik kan niet stilzitten.”

Je hebt het dus vaak druk. Daar moet je vrouw ook maar in meegaan..?

“Ja, daarom ben ik ook zo trots op haar. Maar we worden zo langzaam wat ouder en gaan ook nadenken over onze toekomst. En dan is het mooi dat er opvolging aan zit te komen en het bedrijf nog steeds groeit.”

Je vader is altijd bezig. Neem je dat ook 1 op 1 over van hem, Twan?

“Nou, nee. Ik ben zeker niet vies van hard werken, maar ik vind vrije tijd ook belangrijk. Ik ben gefascineerd door ondernemers die een mooi bedrijf op zetten en tóch tijd over houden om andere dingen te doen. Volgens mij kun je je bedrijf daar ook op inrichten.”

Arian: “Ik vind het goed dat hij er zo in staat. Ik heb altijd plezier gehad in mijn werk, dus het ging vanzelf. En natuurlijk, de wereld verandert.. het is alleen maar goed dat een nieuwe generatie er anders tegenaan kijkt.”

Laatste vraag voor Twan, met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Met Pieter Zwart van Coolblue. Ik wil de Coolbue zijn/worden binnen de huisdierenmarkt. De cultuur binnen het bedrijf mag speels zijn, producten moeten top zijn en de service moet met een glimlach zijn.”

En jij, Arian?

“Niet per se met iemand speciaal. Ik vind het heerlijk om gezellig met mijn kinderen en vrouw aan de keukentafel te zitten met kerst. Daar krijg ik nou een glimlach van!”

Naam: Twan Tak: (23)

Vriendin: Iris

Bedrijf: Happy Dog, Dierenpension Hoevekestijn, Goood

Hobby’s: Sinds corona ben ik ook besmet geraakt met het fietsvirus. Daarvoor was ik vooral veel bezig met mijn hond.

Naam: Arian Tak (52)

Getrouwd met Angelien, kinderen Anton (25) en Twan (23)

Hobby’s: “Ik hou ervan om te fietsen, racefietsen en mountainbiken. Met mijn fietsclub uit de Wouwse Plantage gaan we jaarlijks fietsen ergens in de Alpen. Met fietsen maak ik mijn hoofd leeg en het is een mooie manier om mijn batterij weer op te laden.”

Arian en Twan Tak van Happy Dog, Dierenpension Hoevekestijn en Goood



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief