<p>ARCHIEFFOTO</p>

ARCHIEFFOTO

(Foto: Vera de Geus)

‘Ik ben boos op mezelf, niet op de gemeente’

HOEVEN – Het afscheidsfeestje stond al gepland, de biljarters waren ondergebracht en in hun hoofd waren Kees en Anja al met pensioen. Nu blijkt dat ze voorlopig nog niet weg kunnen. De verbouwingsplannen voor Café ’T Tapperijke zijn door de gemeente afgekeurd en de koper heeft zich teruggetrokken. “We hebben het maar te accepteren.”


In april dit jaar kondigde Kees het met zijn verjaardagsfeest aan. De zaak was verkocht en de kroegbazen gingen van een welverdiend pensioen genieten. Dat was toentertijd een moeilijke stap voor ze. “Maar gezien onze leeftijd en mijn gezondheid is het nu eenmaal de beste keuze”, vertelde Kees nog. De projectontwikkelaar die het pand had gekocht, wilde appartementen bouwen. De bouwplannen zijn nu afgekeurd door de gemeente.

Bouwkundig

Hoewel Kees begrijpt dat de koper zich terug heeft getrokken, laat de kroegbaas het er niet bij zitten. “We laten een bouwkundige nog een keer naar de plannen kijken. Die gaat onderzoeken of de argumenten van de gemeente goed genoeg zijn om het af te keuren. De bevindingen daarvan gaan we bij de burgemeester voorleggen.” Voor Kees is het onbegrijpelijk dat de gemeente heeft besloten om de plannen af te ketsen. Zo’n twintig jaar terug werd tegen Kees al gezegd dat ze uiteindelijk weg moesten in de Sint Janstraat. “Toen werd het al gezegd door de gemeente en in 2008 is dat nog eens herhaald.” Zelfs in het stedenbouwkundig raamwerk Hoeven Centrum-Oost stond ’T Tapperijke met naam en toenaam. Die plannen werden in 2020 gepresenteerd door de gemeente.

Tegenstrijdig

Dat de gemeente al zoveel jaar zich bezighoudt met het café, om vervolgens de plannen in de vuilnisbak te gooien, is volgens Kees nogal tegenstrijdig. “In sommige argumenten hebben ze wel een punt, maar het is allemaal een beetje tegendraads. Zo begonnen ze over parkeerruimte. Het staat hier altijd vol, illegaal geparkeerd. Dat tolereren ze. Nu zouden de plannen ook afgekeurd zijn op het feit dat er geen sociale woningen gebouwd zouden wonen. En dat terwijl er in Bosschenhoofd veel duurdere huizen worden gebouwd.”

Verenigingen

Toen het koopcontract in april werd ondertekend, aarzelde Kees geen moment om het bekend te maken. “We zijn misschien te enthousiast en te voorbarig geweest. We voelden ons verplicht het tijdig kenbaar te maken. Zo konden de biljarters een ander onderkomen vinden.” Nu het officiële bericht over de doorstart naar diezelfde biljarters uit is, komen de reacties gestaag binnen. “We horen het van iedereen. ‘Het is klote voor jullie, maar wij zijn er blij mee.’ Dat is een heel dubbel gevoel.” Kees betwijfelt of hij er goed aan deed om zo vroeg te roepen dat ze zouden sluiten. “Ik ben vooral boos op mezelf, niet op de gemeente. Ik hoop enkel dat we het vertrouwen van onze klanten en gasten niet kwijt zijn. Of onze geloofwaardigheid. We gaan er met volle moed weer tegenaan en gaan met alle ambitie weer verder. Iedereen is nog steeds van harte welkom.”

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/halderberge&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief