Afbeelding
Foto: Ad van Elteren

Prinsen vierden prinsjesdag in Den Haag

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HALDERBERGE  - De jongste jaren hebben de prinsen van Halderberge de landelijke prinsjesdag omarmd en spreken ze, voorafgaand door een ludieke actie, op deze dag het komende carnavalsseizoen onder het genot van een hapje en drankje door. Het Halderbergs koffertje met aanbevelingen kwam al eens per vliegtuig ingevlogen en werd per speedboot aan land gebracht. Dit jaar gingen enkele Halderbergse prinsen eerst naar Den Haag om daar hun vroegere ambtgenoot gedag te zeggen. 

“Wij beschouwen prinsjesdag steeds meer als de onofficiële opstart van het carnaval,” vertelt prins Ad (van Elteren) van het Vastelaovedzottelaand. Samen met Prins Peer II (Peter Picavet) uit Meekrapdurp en gastprins Siem (Richard Wessels) uit Peelofdurp struinde hij vorige week dinsdag door de Haagse straten. In tegenstelling tot de mensen op straat wilde de media in Den Haag niet echt belangstelling tonen voor het prinselijk gezelschap. “Ze dachten waarschijnlijk dat het een of andere protestactie was. Wel hadden we veel bekijks en werden er veel foto’s van ons genomen. We hebben een gezellige dag gehad. Onze voormalige collega had de eer om vanuit de glazen koets naar ons te zwaaien en wij hebben terug gezwaaid,” lacht Ad. 

Uitdaging

“Op prinsjesdag moet je daar als prins naar toe. Het was een ludieke actie, waar toch wel veel mensen leuk op gereageerd hebben,” vult Peter aan. Hij kijkt nog even terug op het 70-jarig bestaan van de Meekrap. “Het is een leuk feest geweest. Een avond waarbij we veel leden, oud-leden en verenigingen hebben mogen begroeten.” Voor het aankomend carnaval zijn er geen wijzigingen in het protocol. “Wel is aanwas van onder af aan zeer welkom. Ik hoop van harte dat alles nu gewoon door kan gaan, mét optocht.” Zorgen maakt hij zich over een goed feestadres. “Qua horeca is alles weg. Onze stamkroeg is kantine Hoog Zat, een verdieping in ons eigen bouwkot. De verbouwing van het dorpshuis laat nog wel even op zich wachten. Als club moeten wij veel doen en is het een hele opgave om bijvoorbeeld de gymzaal in te richten. Als kleine kern is het financieel een uitdaging om iets te realiseren, omdat we dezelfde kosten als een grotere kern hebben.” Plannen voor de elf-elf viering zijn nog niet concreet. “Uiteraard laten we dit niet voorbij gaan. Het hoort bij de traditie van carnaval.”

Nieuw protocol

Ad laat weten dat het Vastelaovedzottelaand wel een vernieuwd protocol krijgt. “Naast een nieuwe nar gaan we ook een pliessie en een grootste boer installeren. Vanuit Gastel werd gesuggereerd dat dit een verbetering zou zijn en ook vanuit de groep zelf werd de roep steeds luider. De jaren van lakeien en hofdames liggen nu definitief achter ons. We verwachten een enorm mooi en groot leutfeest en zwemmen wat dat betreft wel een beetje tegen de stroom in. We gaan steeds verder om het carnaval nog mooier weg te zetten. Ik ben trots om prins van het Vastelaovedzottelaand te zijn.” Prins Tommes (Tom van den Hout) van Peejenland en prins Ruben (Boenders) van Smoorfrêtersland konden helaas overdag geen vrij krijgen, maar schoven wel bij het diner aan. Prins Geert (Geert-Jan van Spaandonk) van het Puitenol had deze dag andere verplichtingen, maar liet later op de avond nog wel even zijn gezicht zien.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief