Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bezoekers zoeken hun weg op nieuw grondstoffencentrum

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALDERBERGE - Ronny Naalden uit Nispen was vanochtend de eerste gebruiker van het nieuwe grondstoffencentrum op de grens van de gemeenten Roosendaal en Halderberge. De oude milieustraat aan de Rietschotten sloot op vrijdag 26 juli zijn deuren. De medewerkers van Saver hebben dan ook drie dagen gewerkt om de puntjes op de I te zetten, maar vanaf nu is iedereen welkom op het nieuwe grondstoffencentrum aan Wortelsteeke.

Er stond dinsdagochtend al een kleine rij voor de toegangspoort van het nieuwe grondstoffencentrum. Drie dagen lang konden inwoners hun afvalstoffen nergens naartoe brengen en daarom was het wellicht iets drukker dan normaal voor een dinsdagochtend. "Al zitten we nu in de tweede week van de bouwvak, dan is het altijd wel wat rustiger", aldus de organisatie. Om stipt 08.00 uur ging de poort open en kregen bezoekers de gelegenheid om hun aanhangwagens en busjes leeg te ruimen, maar eerst werden ze welkom geheten. "We geven de bezoekers een plattegrond met daarop precies aangegeven waar ze welke afvalstromen in kunnen leveren én ze krijgen van ons klushandschoenen."

Gratis of betaald

Bij het zien van de eerste bezoeker zijn de medewerkers van Saver meteen alert, want hij heeft een kar bij zich met grof (huishoudelijk) restafval. "Dit is meteen een mooie test jongens, laat hem maar over de weegbrug gaan", roept directeur van Saver, Pascal de Klerk. Op het terrein aangekomen kun je namelijk kiezen uit een betaalde of gratis route. Bij de betaalde route ga je eerst over een weegbrug, dan kun je het restafval storten en bij terugkomst per pin betalen. Voor al het overige - gescheiden - afval neem je de gratis route, waarbij er veel meer ruimte is en er veel meer stromen zijn. De 'tikken' en het pasjessysteem zijn dan ook verleden tijd. De saverpas niet, die blijft nodig voor toegang op het terrein.

Onduidelijkheid

Ronny Naalden uit Nispen was de eerste die het grondstoffencentrum bezocht. In zijn kar ligt van alles wat, maar ook grof huishoudelijk restafval en daar moet hij voor betalen. "Dat systeem is bij mij nog niet helemaal duidelijk, maar het is natuurlijk de eerste keer." Toch is hij gematigd positief over het grondstoffencentrum. "Het is even afwachten of mensen nu niet veel meer afval gaan dumpen", vertelt hij. "Ik ben wel benieuwd, maar het is natuurlijk een goede ontwikkeling. Het is goed om je afval gescheiden in te leveren, dat is belangrijk voor het milieu."

Meer ruimte

Ook Anton Scheepers, die geïmpregneerde bielzen aan het uitladen is, is positief over het grondstoffencentrum. "Zoals het er nu uitziet, gaat het wel beter doorstromen", stelt hij. "Ik sta nu redelijk goed en we zouden hier met z'n tweeën kunnen lossen. Dat was bij de milieustraat wel anders. Als je daar stond te lossen, kon er niemand meer bij." Voor Anton is het ritje naar de milieustraat vandaag gratis, want hij heeft alleen hout bij zich en dat is gratis in te leveren. "Ik heb een handig kaartje gehad met wat waar ingeleverd moet worden. Als je het gescheiden inlevert, kan je zo het terrein oprijden en hoef je niet eerst te wegen."

Passen en meten

Niet alleen voor de bezoekers is het allemaal een beetje aftasten, ook voor de medewerkers is het even aankijken hoe het allemaal gaat lopen. "Of het verbeterd is? Dat weet ik nog niet", vertelt Adrie Koolen die het chemisch afval in ontvangst neemt. "Ik ben hier ook pas zaterdag voor het eerst geweest en het is nu nog een beetje passen en meten." Voor het gebouw waar hij verf, frituurvet, tl-lampen en alle andere chemische afvalstoffen inneemt, staan nu nog pallets met allerlei materialen. "Die moeten uiteindelijk aan de achterkant komen te staan, maar daar is nu geen plek. Als dat weg is, dan heb ik wat meer ruimte hier. Maar, het komt vast allemaal goed. Ik zie het wel positief in."

Terwijl Adrie zijn werkplek op orde maakt, komt Ronny Naalden aangelopen met wat tl-lampen. "Mag ik die hier inleveren? En waar moet ik zijn voor metaal? En ik heb ook nog wat cement?" Samen gaan ze, met behulp van het plattegrondje, op zoek naar de juiste bakken. "Als je verkeerd rijd, kan je gewoon een extra rondje rijden", roept één van de medewerkers hem na.

Anton Scheepers brengt alleen hout weg en dat kan gewoon gratis FOTO'S REMKO VERMUNT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief