Pastoor Hellemons (links) en Vader Vincentius.
Pastoor Hellemons (links) en Vader Vincentius. (Foto: Onbekend)

Lezing over Broeders van Saint Louis bij 'Het Land van Gastel'

  Sport en Vereniging

OUD GASTEL - Gewoontegetrouw wordt de Algemene Ledenvergadering van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ gecombineerd met een lezing. Dat is op donderdag 25 april niet anders. Tijdens het vergadergedeelte staan zaken als de toekomstige plannen, de jaarlijkse dagexcursie en wijzigingen in de samenstelling van het bestuur centraal.


Na een korte pauze verzorgt de heer Piet Meijers een presentatie onder de titel: “De geschiedenis van de Broeders van Saint Louis te Oudenbosch”. De heer Meijers is o.m. oud-directeur van het Don Bosco College in Etten-Leur en een regelmatige schrijver in de jaarboeken van de Oudenbossche heemkundekring ‘Broeder Christofoor’.

Het inmiddels gesloten ‘Instituut Saint Louis’ was meer dan en eeuw lang een vermaard jongensinternaat. Niettemin bepalen de monumentale gebouwen nog steeds het straatbeeld in het historische centrum van Oudenbosch.

De stichter van het internaat was pastoor Willem Hellemons en de eerste overste was Johannes Huybrechts. Willem Hellemons (links op de foto) werd in 1810 geboren in Roosendaal. Al op jonge leeftijd trad hij toe tot het cisterciënzerklooster in het Belgische Bornem. Zijn priesteropleiding voltooide hij in Rome. Die stad maakte een diepe indruk op de jonge Willem. In 1836 werd hij benoemd tot kapelaan in Oudenbosch en kort daarna werd hij er pastoor.

In 1840 stichtte Willem Hellemons een kloosterorde met als doel de Oudenbossche jeugd te onderwijzen. Deze congregatie werd vernoemd naar de Heilige Aloysius Gonzaga, een 16de-eeuwse Jezuïet. De eerste overste was Johannes Huybrechts; die later bekend zou worden als Vader Vincentius (rechts op de foto). De congregatie huisde eerst in een klein huisje aan de Kaaistraat, maar verhuisde al snel naar het pand ‘De Drie Koningen’ aan de Markt. Na enige tijd werden daar ook kinderen van buiten Oudenbosch opgevangen. En zo ontstond het jongensinternaat Instituut Saint Louis, beter bekend als 'De Broeders van Saint Louis'.

Thema's
De belangrijkste thema’s die de heer Meijers zal aansnijden zijn de ontstaansgeschiedenis van Saint Louis. Tevens geeft hij een beschrijving van het dagelijkse leven op de school. Voorts gaat hij in op het onderwijs dat werd gegeven en de opvoedkundige doelen die men wilde bereiken. Tot slot gaat hij in op wat de broeders van Saint Louis ons hebben nagelaten.

De Algemene ledenvergadering van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ en de lezing van de heer Piet Meijers vinden plaats in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’ Dorpsstraat 50 te Oud Gastel. De koffie en thee staan klaar vanaf 19.15 uur. De vergadering begint om 19.30 uur en na het korte vergadergedeelte begint de lezing om ongeveer 20.15 uur. De toegang is gratis en zowel leden als niet leden zijn welkom. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Medewerker klantenservice

Etten Leur

Bezorgers

Tholen en Sint-Maartensdijk

Kapper (m/v)

Oudenbosch

Greenkeeper

st.Michelsgestel

Diverse functies

Oss

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief