Loïs, rechts op het podium.
Loïs, rechts op het podium. (Foto: trainster Karin)

Loïs Schoonen pakt goud en is zeker van finaleplaats op het NK

  Sport en Vereniging

HALDERBERGE - Tijdens het NK stage weekend had Loïs Schoonen uit de A-selectie van Dynamo Roosendaal haar eerste kwalificatiewedstrijd in Vianen. Samen met haar clubmaatje Joany van Bodegraven komt ze uit op het hoogste niveau; Jeugd 1 Eredivisie. Een hele knappe prestatie wetende dat ze met haar 15 uur trainen per week het op moet nemen tegen turnsters van topsportverenigingen die al op zo’n 26 uur trainen per week zitten.


Na een pittige start van de week, het groep 8 schoolverlaterskamp, volgde meteen daarop de NK-stage. Minder nachtrust en andere bedden zorgde ervoor dat ze toch wel wat vermoeid was. Het belangrijkste doel deze wedstrijd was voldoende punten halen om door te zijn naar de finale. Dit was de eerste van drie kwalificaties en ze moest 40 punten halen om door te zijn. Dat lijkt misschien makkelijk, maar op dit hoogste niveau met hoge D-scores is dat toch een hele prestatie.

Loïs begon op balk, wat altijd weer een spannend toestel is omdat een val in een klein hoekje zit. Met een prachtige balkoefening, een D-score van 5.0, en een 12.567 als punt, begon ze sterk aan haar wedstrijd. Het hoogste punt op balk bleek later voor haar.

Hierna ging ze naar vloer. Haar vloeroefening was niet haar beste ooit, maar netjes genoeg en met een 10.900 pnt. stond ze eerste en kon ze veilig naar het volgende toestel.

Bij sprong moet ze 2 verschillende sprongen laten zien, waarvan de eerste alleen telt voor de totaalscore. Sprong 2 telt mee om kans te maken op een toestelfinale. Haar eerste sprong; yurchenko hoek ging keurig. Een 12.533 pnt. als tweede hoogste punt, en daarmee stond ze nog steeds bovenaan. Bij haar tweede sprong; yurchenko gehurkt, kwam ze niet goed neer. Gelukkig dat deze allround niet mee telde vandaag. Met 2 punten verschil op de nummer 2 (wat toevallig ook nog haar clubgenootje Joany was) stond ze er zeer goed voor, maar met het toestel brug nog voor ogen kon er nog van alles gebeuren…

Loïs begon sterk op brug. Ze had mooie handstanden, maar bleef stil hangen bij wippertje en viel helaas met haar dubbele salto af op haar billen, wat een punt aftrek betekend. Haar punt; een 7.85 pnt. Het werd dus nog erg spannend of die 2 punten voorsprong voldoende waren om deze fout op te vangen. En dat was het gelukkig! Met een totaalscore van 43.850 pnt. mocht Loïs het goud ontvangen en is zeker van een plaatsje in de finale op 22 juni in Ahoy. Clubgenootje Joany eindigde, mede door een mooie brugoefening, op plaats 2 en is ook verzekerd van een finaleplaats. Wat een geweldige prestatie voor deze turnsters en hun trainsters. Voor de volgende kwalificaties is de druk er in elk geval af, door naar de finale is ze, en nu kan ze wat meer risico’s nemen om misschien nog een toestelfinale te kunnen bemachtigen.

Na deze mooie ochtend stond er nog een gezellige NK-stage activiteit op het programma, dus vlug terug naar de groep om dit prachtige en leerzame stage weekend samen af te sluiten. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief