De voormalige kloosterbakkerij en Paleis voor Volksvlijt en nu poort naar de enige Hortus in Noord Brabant. FOTO FRANK VAN ANDEL
De voormalige kloosterbakkerij en Paleis voor Volksvlijt en nu poort naar de enige Hortus in Noord Brabant. FOTO FRANK VAN ANDEL (Foto: Frank van Andel)

Aloysiusdag in het Historische Hart van Oudenbosch

  Sport en Vereniging

OUDENBOSCH - Zondag 23 juni presenteren alle parels aan het Parelpad Oudenbosch zich aan het publiek. Wat enkele jaren geleden begon met de Open Pleinen dag om het Historische Hart van Oudenbosch te herontdekken krijgt nu een vaste datum in het jaar.


Op de zondag rond 24 juni de feestdag van de H. Aloysius van Gonzaga, naamgever van het Instituut Saint Louis. Het Arboretum Oudenbosch is zoals altijd vanaf 12.00 uur open en vandaag is de toegang gratis. De botanische tuin, is één van de parels van de Koepelstad. De tuin gelegen in een voormalige kloostertuin ligt aan het Parelpad Oudenbosch. Andere parels aan dit pad zijn De Basiliek H.H. Agatha en Barbara, de Kapel van de Broeders van Saint Louis enkele musea, de Sterrenwacht Tivoli en de kerk van de Protestantse Gemeente. Het pad is te herkennen aan de metalen doppen in het trottoir. De toegang tot de tuin is in een rijksmonument, een gebouw uit 1889 in opdracht van de Paters Jezuïeten door Nico Molenaar gebouwd. Het diende destijds als bakkerij van het klooster.

Tip: Combineer zondag een bezoek aan het arboretum met een wandeling over het Parelpad Oudenbosch, de routebeschrijving vindt u in het folderrek in de hal van het toegangsgebouw.

Thema “Beter met Planten” komt terug tijdens de rondleidingen en in andere activiteiten van de tuin. In het arboretum is de rondleidersgroep in het afgelopen jaar volop bezig geweest met het voorbereiden van dit jaarthema. Het thema komt dit jaar in de rondleidingen terug evenals in alle andere activiteiten en in het wandelboekje, dat te verkrijgen is aan de balie. In de tuin wordt dit thema en de rondleidingen ondersteunt door injectiespuiten op de naambordjes van de in het wandelboekje voorkomende bomen en planten.

Kabouterzoektocht

Voor de kleintjes is de kaboutertocht weer compleet en uitgebreid tot 17 kabouters. Voor deze tocht krijgt u op verzoek aan de balie een platte grond van de tuin met de plaatsen waar de kabouters te vinden zijn. Het is een leuke ontspanning die niet alleen de kleintjes veel plezier geeft maar ook de begeleidende ouderen.

Exposities

Hermien de Bruin exposeert haar oeuvre schilderijen. Op de Aloysiusdag is de theekoepel het podium voor Hermien de Bruin uit Rotterdam. Zij exposeert die dag haar oeuvre schilderijen.

Kaije Feenstra exposeert in de maand juni haar oeuvre tekeningen. Kaije geboren in Djakarta heeft haar opleiding docent beeldend kunstenaar gevolgd aan Koninklijke Academie Beeldende Kunsten te Den Haag. Op dit moment zijn bespiegelingen over het landschap en verschillende biotopen van landschappen een thema in haar werk. Het werk wat in Oudenbosch op de etage van het toegangsgebouw komt te hangen is een reeks tekeningen die gedurende 4 jaar in de ochtend gemaakt zijn met potlood , aquarel en restjes koffie . De serie heet dus ook “ Potloodenkoffie”. Het zijn gedachtes en emoties die hun oorsprong vinden in de natuur. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Instructeur EHBO/BHV kernvaardigheden

Oud-Vossemeer

Interieurverzorg(st)er

Werkendam

Ervaren administrateur

Steenbergen

Bezorger Altena Nieuws

Genderen, Nieuwendijk, Rijswijk, Werkendam, Wijk en Aalburg

Kapper m/v

Oudenbosch

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief