Sven Brocatus, Imke Korsmit, Sander Eenhuizen en Raymond Kerstens bespreken de maquette van de kamppoort die gepionierd gaat worden. FOTO NS EVENEMENTENFOTOGRAFIE
Sven Brocatus, Imke Korsmit, Sander Eenhuizen en Raymond Kerstens bespreken de maquette van de kamppoort die gepionierd gaat worden. FOTO NS EVENEMENTENFOTOGRAFIE Foto: N.S evenementenfotografie

Scouts slaan handen ineen voor Schotse gasten

Sport en vereniging

HALDERBERGE - Scouting Andriessengroep uit Oud Gastel en Scouting Oudenbosch krijgen het eerste weekend van april bezoek van een Schotse jamboree troep. Voor dit bezoek wordt er een driedaags weekendkamp georganiseerd dat in het teken staat van cultuur uitwisselen, contact leggen en vriendschappen sluiten tussen de Nederlandse en Schotse scouts.

Door de jaren heen hebben een aantal vrijwilligers van Scouting Andriessengroep een goede band opgebouwd met een vrijwilliger uit Schotland. “We zijn door dit contact met onze oudste jeugd twee keer naar Schotland gegaan”, zegt Wessel Hartman, leiding en vicevoorzitter van de vereniging. “Toen ze ons benaderden of ze met een groep Schotten naar ons konden komen, wilden we dit natuurlijk met beide handen aangrijpen.”

Jamboree

De Schotse groep “The Kilted Krew” komt naar Nederland als voorbereidingsweekend voor de wereldjamboree later dit jaar in de Verenigde Staten. De Schotse scouts zijn tussen de 13 en 18 jaar oud en komen uit verschillende delen van Schotland. Ze hebben moeten solliciteren en zich moeten kwalificeren om uiteindelijk deel uit te mogen maken van de troep. “Het wordt voor hen het derde troepkamp. Voor de scouts zal het een complete verrassing zijn dat ze überhaupt naar het buitenland gaan, laat staan dat ze zelfs buitenlandse scouts gaan ontmoeten!”, lacht Wessel.

Samenwerking

Toen begin 2018 de vraag kwam of de troep bij de Nederlandse groep op bezoek mocht komen, krabde Wessel zich achter zijn oren. “We willen minstens zoveel Nederlandse scouts als dat er Schotse scouts zijn, zodat we de Nederlandse cultuur goed kunnen laten zien”, zegt Wessel. “Met bijna 50 Schotten die over komen, komen we zelf een paar leden tekort. Daarop hebben we Scouting Oudenbosch benaderd of zij interesse hadden om dit samen te organiseren. Scouting Oudenbosch vond dit ook een leuk idee, waarna de organisatie officieel kon beginnen.” Met het weekendkamp voor de deur heeft de samenwerking tot nieuwe ideeën, een programma vol activiteiten en interactie, en de kamplocatie bij Scouting Oudenbosch geleid.

Programma

Het weekendkamp zit volgepland met activiteiten. Vrijdag komen de Nederlandse scouts aan, zaterdag de Schotse scouts. Tot zondagavond zullen zij samen Hollandse spelletjes, Highland games, een bonte avond en een tocht met spellen ondernemen. De groep van bijna 100 jeugdleden wordt verdeeld in subgroepen met ieder zowel Nederlandse als Schotse scout. Dit om de uitwisseling zo gemakkelijk mogelijk te maken onder het genot van activiteiten die de scouts allemaal tof vinden. Wessel stelt trots: “Het belangrijkste van dit weekendkamp is het leggen van contacten, uitwisselen van cultuur en het smeden van vriendschappen. Scouting is meer dan alleen onze eigen vereniging. Het is een grote hechte familie, met leden over de hele wereld. Als we dat onze leden kunnen laten zien, hebben ze daar de rest van hun leven profijt van, want dat is uiteindelijk waar Scouting echt om draait!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief