Boekenproeverij met Elly Schepers. FOTO YVONNE VAN EGMOND
Boekenproeverij met Elly Schepers. FOTO YVONNE VAN EGMOND Foto: Yvonne van Egmond

Boekenproeverij met de smaak van Elly Schepers-Corstjens bij VANnU

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Afgelopen vrijdag was Elly Schepers-Corstjens te gast in Bibliotheek Oudenbosch. Elly is al 70 jaar lid van de bieb en heeft enorm veel gelezen. Zij koos voor de boekenproeverij uit haar rijke leeshistorie 25 boektitels, waarover zij in gesprek ging met de andere lezers. Vanwege de Spannende Boeken Weken stonden er naast historische en literaire romans ook een aantal pakkende thrillers op haar lijst. Tijdens de boekenproeverij ontstond er in ongedwongen sfeer een uitwisseling, waarbij lezers elkaar vertelden waarom een bepaald boek hen aansprak.

Elly is van oorsprong onderwijzeres en sinds lange tijd gepensioneerd. Daarnaast maakt ze zich sterk voor het Gastels Dialect. Zij is Dorpendichter van de gemeente Halderberge en in die hoedanigheid schrijft ze gelegenheidsgedichten voor belangrijke gebeurtenissen binnen de gemeente. Daarnaast is Elly vrijwilligster bij het Afhaal- en Brengpunt van Bibliotheek VANnU in het Pluspunt in Oud Gastel.

Elly is een echte ‘stemmingen lezer’ zegt ze zelf, afhankelijk van de dag, de tijd en haar stemming kiest ze haar boeken. “Lezen moet ontspannend zijn, dat doe ik voor mijn plezier. Een boek moet me pakken en dan wil ik het perse uitlezen.” Elly houdt van thrillers en historische romans. Op de lijst staat natuurlijk het boek 'Pogingen iets van het leven te maken', omdat Elly in de televisieserie over het dagboek van Hendrik Groen een figurantenrol kreeg. 'De erfenis van Mozart' van Femke Roobol is een historische roman die de geschiedenis in een prettig leesbare roman aan de lezer presenteert en een nieuwe invalshoek uit het leven van Mozart laat zien.

De hartverscheurende verhalen van Diney Costeloe, de bestsellerauteur van 'De verloren kinderen', 'Het meisje zonder naam', en 'Familie op de vlucht' staan ook op de lijst van Elly. De boeken spelen in en net na de tweede wereldoorlog. Uit de verhalen van de lezers blijkt al snel dat er lang niet in elk gezin verhalen over de oorlog werden verteld, voor sommige mensen was het te emotioneel, anderen stopten het gewoon weg.

Op 30 oktober organiseert de bibliotheek VANnU samen met Cultuur Oudenbosch een lezing met schrijfster Tineke Aarts, waarin zij de rol van literatuur in de geschiedschrijving rond de oorlog zal toelichten. In de laatste roman van haar serie 'Geboren uit een roos', ook te leen bij de bibliotheek, speelt de rol van de Fransen in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol.

Daarnaast komen 'Witte vleugels, zwarte vleugels' van Sue Monk Kidd en 'Onder de paramariboom' aan bod en Elly raadt aan om deze zeker te gaan lezen. 'Onder de paramariboom' is een zoektocht naar oorsprong, identiteit en hoop. Want wat betekent waar je vandaan komt voor waar je naartoe gaat? Daarop aansluitend wordt ook 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' aangegeven als leestip.

Tot slot trakteert Elly de lezers nog op een prachtig gedicht waarin Oudenbosch en de bibliotheek zelfs een rol hebben. We kijken uit naar haar achtste boek dat in oktober zal verschijnen en zien Elly dan graag nog eens in de bibliotheek terug. Vrijdag heeft ze de enthousiast geworden lezers in elk geval geïnspireerd om een boek te gaan lezen van een schrijver of een genre dat men nog niet kende. Elly’s boekenkeuze is de komende weken nog te zien en te lenen in de bieb.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief