Birgit Jonkers is helemaal klaar voor het aankomende EK twirlen in Italië.              Foto: Conny van Caam
Birgit Jonkers is helemaal klaar voor het aankomende EK twirlen in Italië. Foto: Conny van Caam (Foto: Conny van Caam)

Birgit Jonkers (11) uit Stampersgat gaat als soliste naar EK Twirlen in Italië

  Actueel

STAMPERSGAT - Birgit Jonkers is een van de 52 leden van de Nederlandse equipe tijdens het EK-Twirlen op 17 t/m 21 april in de Italiaanse plaats Lignano Sabbiadoro. Al vanaf haar 5e jaar is zij lid van Les Fleurs en de eerste ooit die namens deze Stampersgatse majorettevereniging deelneemt aan een Europees kampioenschap.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Ik ben de oudste van drie zusjes. Karlijn is de middelste, maar vindt majoretten niet zo leuk en mijn jongste zusje Jolien zit er ook op. Vroeger zat ik op de kinderopvang bij 'de Kajuit' en juf Diana zei dat wellicht majoretten iets voor mij was. Andere kinderen gingen dat ook doen, dus ben ik meegegaan. Uiteindelijk kwam ik daar Diana weer tegen, maar nu als trainster", vertelt een enthousiaste Birgit. Ze is nu zes jaar lid van Les Fleurs, waarbij ze sinds twee jaar soliste is. Haar vroegere juf en huidig trainster Diana Lips glimlacht bij deze handige wijze om de aanwas van de vereniging op peil te houden. "Ik zag dat ze heel lenig was, aanleg had en stimuleerde haar om Super X strut te gaan doen. Door de voorrondes hiervan te winnen wist ze zich te plaatsen voor het NK, waar ze uiteindelijk tweede werd, voldoende om zich te plaatsen voor het EK."

X-vorm

Bij Super X strut wordt op een 'marsachtig' vast muziekje een verplicht vloerpatroon, in een X-vorm, op ritmische wijze afgelegd, waarbij marcheerbewegingen (basic strut) en ballettechnieken de overhand hebben en de baton een ondergeschikte rol speelt. "Het gaat erom dat we ons lichaam laten zien. De baton mag ook nog niet de lucht in worden gegooid," merkt Birgit op. Om haar zo goed mogelijk voor te bereiden traint ze de ene week twee keer en de andere week drie keer in de gymzaal van het Dorpshuis. Bovendien krijgt ze van een fysiotherapeut van Fit & Gezond in Oudenbosch nog speciale begeleiding om een nog betere balans en houding en een nog soepeler beweging te krijgen.

Eerste acht

Aan het EK- Twirlen in het Italiaanse Lignano Sabbiadoro, gelegen iets ten noord-oosten van Venetië, doen in totaal 14 landen mee. Woensdagavond 17 april is de officiële opening en worden alle deelnemers voorgesteld. Meteen de volgende ochtend tussen half negen en elf uur staat de wedstrijd van Birgit als eerste op het programma. "Ik weet nu nog niet hoeveel er precies meedoen, maar de eerste acht plaatsen zich dan voor de finale op zaterdag. Pas in de loop van vrijdag horen wij de uitslag. Voor dit kampioenschap heb ik op school bijzonder verlof aangevraagd én gekregen. De gehele klas kijkt via een live-streamverbinding mee," zegt ze opgetogen.

Stralen

Naast Diana Lips vliegt ook haar andere trainster Marjolein van Beeck mee naar Italië. "Zij traint mij extra in de strut, maar doet nu zelf ook mee namens de Rainbows uit Roosendaal." Samen met haar vader, moeder en beide zusjes plakken ze na het EK er meteen maar een vakantie aan vast. Als extra supporters komen onder meer haar beide opa's en oma's Birgit aanmoedigen. "Ik heb er erg veel zin in, maar ben toch ook wel zenuwachtig. Hier kan ik mezelf laten zien en kunnen ze mij zien stralen. Het maakt mij niet uit hoeveelste ik word, het is al knap dat ik daar ben, zeker als je bedenkt dat ik uit dat piepkleine dorpje Stampersgat kom. Wel denk ik dat het 'saai' gaat worden, want als deelneemster ben je verplicht om vier dagen lang alle wedstrijden te volgen. Pas op zondagavond worden de winnaars bekend gemaakt."

Talent

Dat Birgit een bijzonder talent is blijkt wel uit het feit dat ze vorige week zondag voor het eerst aan een wedstrijd in een hogere leeftijdscategorie mee mocht doen en meteen won. "Ik kan mezelf geen talent noemen, want dan denk ik dat ik een opschepper ben," zegt ze bescheiden. Haar trainster Diana Lips durft het echter wel te zeggen: "Birgit is een héél groot talent. Zij is bovendien de allereerste ooit van Les Fleurs die een EK heeft gehaald." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief