Afbeelding

Halderberge breekt met Taskforce breedband

Algemeen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge heeft besloten te breken met de Taskforce Breedband Buitengebied bestaande uit de gemeenten Rucphen, Woensdrecht, Aalburg en Etten-Leur. De samenwerking is ontstaan om breedband in het buitengebied aan te kunnen leggen, maar het college van B&W is tot de conclusie gekomen dat de Taskforce voor Halderberge geen meerwaarde heeft. De voorwaarden waarop de gemeenten het breedband door aanbieder Majib aan wilden laten leggen, stroken niet met de wensen van Halderberge. Om die reden zet Halderberge een streep door de samenwerking op dit gebied. "Wel gaan we zo snel mogelijk komen tot een andere oplossing", zo zegt wethouder Hans Wierikx.

Op het bedrijventerrein aan de Nijverheidweg na, beschikken Halderbergse terreinen (nog) niet over breedbandinternet. Ook de buitengebieden krijgen nog internet via de kabel. In de praktijk zorgt dit doorgaans voor een trage internetsnelheid. Breedband is de term voor snelle verbindingen met het internet of tussen netwerken en staat voor de hoeveelheid data die tegelijk verstuurd kan worden. Ondernemers om bedrijventerreinen en in het buitengebied pleiten al jaren voor de aanleg van breedband. Daar zitten echter flinke kosten aan en daarom moeten we samenwerkingen worden gezocht.

Overeenkomst Halderberge ging om die reden aan tafel met de gemeenten Rucphen, Woensdrecht, Aalburg en Etten-Leur. "Om de breedbandverbinding collectief aan te leggen hebben we een Taskforce opgericht. Samen met aanbieder Majib hebben we gezamenlijk gekeken naar de mogelijkheden. Het bleek echter dat de Taskforce niet direct een overeenkomst kan sluiten, bovendien willen de andere gemeenten andere afspraken maken dan dat wij in gedachten hadden", legt de wethouder uit.

Tractor "Het gaat om technische zaken", zo benadrukt hij. "Bijvoorbeeld over de diepte van de ligging van de kabels. Wij vinden dat deze dieper moeten komen te liggen dan veertig centimeter. In onze ogen is de kans dan minder groot dat bijvoorbeeld een tractor die in de modder wegzakt de kabels beschadigt met alle gevolgen van dien. Hoe moeten dergelijke problemen opgelost worden? Wie is verantwoordelijk en vooral; wie draagt de kosten? Om die reden lijkt het ons beter om de samenwerking met andere gemeenten te gaan zoeken. Dat willen we op korte termijn gaan doen", aldus Wierikx.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief