Logo internetbode.nl/halderberge

Zeer geslaagde presentatie Jaarboek 2016


OUD GASTEL - Ondanks de slechte weersomstandigheden was afgelopen zaterdag de museumzaal van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ reeds voor de aanvang van de feestelijke presentatie van het Jaarboek 2016 goed gevuld. Hoewel kerstmis voorbij was, werden de gasten ontvangen in een kerstsfeer. Koffie of een glaasje met bubbels zorgden voor een prima sfeer. In deze plezierige ambiance overhandigde voorzitter Leo van Leengoed aan Wethouder Hans Wierikx als vertegenwoordiger van de gemeente Halderberge het eerste exemplaar van het Jaarboek 2016. In zijn dankwoord onderstreepte de heer Wierikx het belang van de heemkundekring als hoeder van de historie van Gastel en haar taak om de kennis daarover uit te dragen.

Vervolgens werd door voorzitter Van Leengoed de inhoud van het jaarboek toegelicht aan de hand van de bijdragen die de diverse speciale gasten hadden geleverd aan de inhoud van het jaarboek. Hij begon met de familie Akkermans. Zelfs de niet gestrooide wegen in België hadden Jan Akkermans en zijn vrouw er niet van kunnen weerhouden de tocht van Zeeuws Vlaanderen naar Gastel te aanvaarden en als speciale gast daar aanwezig te zijn. Jan was er samen met een tweetal andere nazaten van grootvader Frans Akkermans, een begrip bij Gastelaren met enige historische kennis. De familie Akkermans heeft in de loop van 2016 de heemkundekring enige giften gedaan, zoals de gekalligrafeerde historische boeken van grootvader Frans, een ‘Hinter Glas gemalt’ schilderij en een inschrijfbewijs in het Napoleontische leger van de Gastelse soldaat Eemans. Diverse stukken uit de historische boeken waren prompt verwerkt in verschillende artikelen in het jaarboek.

Gasten

Een andere speciale gast was Richard Tak, geen onbekende in de Gastelse gemeenschap. Men kent hem vooral als de grote man achter ‘Gastels Trots’. Hij is echter ook een hofleverancier van uitmuntende artikelen in het jaarboek 2016. Zijn verhaal over de bandiet Jan Catoen, die in de Franse Tijd onze contreien onveilig maakte, leest als een trein. Ook zijn ‘Oud Gastels Jaarblad 1900 en 1901’ en een artikel over de Gastelse Brandweer van vóór 1913, zijn zeer lezenswaardig.

Eén schrijver kon niet aanwezig zijn. Harry Oomen woont al bijna 40 jaar in Brazilië. Hij was in het voorjaar even in Gastel en werd meteen gestrikt om zijn jeugdherinneringen op papier te zetten. Dat deed hij en dat leidde tot een artikel over zijn jeugd op Strijp. Wel aanwezig was Frans van Merriënboer. Hij schreef een uitgebreid verhaal over de Broeders van Scheppers, de beroemde Gastelaar Heerma van Voss en samen met naamgenoot Kees van Merriënboer was hij betrokken bij een artikel over kinderspelen. Kees op zijn beurt had een loflied op Gastel en De Meir in een mooi handschrift op papier gezet. Piet Meeuwissen schreef een goed gedocumenteerd stuk ter gelegenheid van het feit dat zijn heeroom bisschop Meeuwissen 100 jaar geleden overleed. Jan van Steen maakte een prachtstuk over zijn familie naar aanleiding van een toevallige ontdekte foto en Piet Peeters putte uit de Laurentiusklok om 1966 weer in herinnering te brengen.

Na afloop van het officiële gedeelte werden in een gemoedelijke sfeer onder het genot van een drankje en een hapje nieuwjaarswensen uitgewisseld.

Belangstellenden voor het Jaarboek 2016 kunnen van af nu op zaterdagen van 10.00-12.00 uur terecht in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’, Dorpsstraat 50 te Oud Gastel.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FotoseriesDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief