Van Middeleeuwen tot nu: Cisterciënzers in Halderberge


OUD GASTEL - Op donderdag 14 april houdt Heemkundekring 'Het Land van Gastel' haar voorjaarsvergadering. Na het vergadergedeelte volgt een lezing over de Cisterciënzers in onze regio. Natuurlijk weten we al het een en ander over de Cisterciënzers in Oud Gastel. Eeuwenlang verzorgden zij de "zielzorg" van de katholieke gelovigen. Zij deden dat niet alleen in Oud Gastel, maar waren ook actief in Oudenbosch, Hoeven en Wouw. De monniken van de abdij van St. Bernard aan de Schelde, sinds 1832 gevestigd in Bornem, hebben een grote rol gespeeld in de ontginning en ontwikkeling van onze streek.

In de loop van de tijden is al heel veel gepubliceerd over de geschiedenis van de Cisterciënzers. Hieraan werd recentelijk nieuwe informatie toegevoegd met het verschijnen van het monumentale boekwerk 'Schiere monniken en grijze vrouwen'. Hierin beschrijft de benedictijner monnik Philip Holt de 850 jaar lange onafgebroken aanwezigheid van Cisterciënzers in Nederland.

De eerste boekuitreiking van het boek vond vorig jaar november plaats in de kapel van St. Louis in Oudenbosch. Als een van de vele genodigden was daar ook aanwezig Jos Vermunt, de voorzitter van Heemkundekring 'De Honderd Hoeven'. Jos was zo enthousiast over het boek dat hij onmiddellijk het plan opvatte een voordracht samen te stellen over de aanwezigheid van de Cisterciënzers in de 3 Halderbergse dorpen en Wouw. Die voordracht wilde hij graag presenteren bij de heemkundekringen van de "Cisterciënzerdorpen". Al tijdens de receptie na de boekuitreiking nam Jos contact op met de aanwezige vertegenwoordigers van de heemkundekringen en zo kreeg het plan verder gestalte.

Dat Jos een begenadigd spreker is, hebben we al kunnen merken bij de try-out van deze lezing in Hoeven. De aanwezigen leden van 'De Honderd Hoeven' waren enthousiast, maar ook genodigden van heemkundekringen uit onze omgeving - waaronder 'Het Land van Gastel' - waren dat ook.

We maken samen met Jos een reis door de middeleeuwen en we beperken ons dan niet tot onze regio en Nederland. Aan de hand van vele lichtbeelden laat hij de plaatsen zien waar de Cisterciënzers hun sporen nalieten. Met veel gevoel voor humor weet hij de vervlechting van de kerkelijke en de wereldlijke macht aan ons voor te leggen.

Niet onvermeld mag blijven dat Bea Hoeks uit Standdaarbuiten een van de redacteuren was van het boek 'Schiere Monniken en grijze vrouwen'. Zij was tevens verantwoordelijk voor de beeldredactie van het boek. Jos Vermunt zal bij zijn voordracht uitvoerig gebruik maken van haar illustratiemateriaal. Haar zoon Joep stelde een film samen die zal worden vertoond op de avond van de lezing. We zijn er dan ook zeker van dat u niet alleen een zeer informatieve, maar ook gezellige avond tegemoet zult gaat.

De algemene ledenvergadering van de heemkundekring begint om 19.30 uur. Na een korte pauze geven we dan rond 20.15 uur het woord aan Jos Vermunt.

Wij zien u graag op donderdag 14 april in 'In de Drie Snoeken', Dorpsstraat 50 in Oud Gastel.

De lezing is ook toegankelijk voor niet-leden en de toegang is gratis. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief