Waar is het mes van Baron Couteau?


OUD GASTEL - Het was afgelopen woensdag een drukte van belang in museum 'In de Drie Snoeken'. Ze kwamen van ver, die 50 enthousiaste bevers, kabouters en welpen van Scoutingvereniging EOS/St.Hubertus uit Terneuzen. En jong waren ze ook: de leeftijd varieerde van 5 tot 10 jaar. Samen met een 10-tal begeleiders wandelden ze het museum binnen. Ze waren te voet want ze hadden hun zomerkamp opgeslagen bij de Gastelse Scouting Andriessengroep.

Het mes is weg

Hun bezoek had een bijzondere reden. De bevers en kabouters waren namelijk op zoek naar een levensgroot mes dat op miraculeuze wijze was verdwenen uit de beroemde bestekcassette van Baron Couteau. Waar is het mes gebleven? Ze waren het mes kwijt; dat was een ramp! Erg vreemd ook, want het mes wel was ingepakt bij het vertrek naar het zomerkamp in Oud Gastel, maar sindsdien nergens meer te vinden.

De leiding van de groep vond het een goed idee om eens in de historische omgeving van het museum 'In de Drie Snoeken' te gaan kijken of het mes misschien daar ergens te vinden was. Maar eenmaal in het museum vergaten de kinderen snel om naar het mes te zoeken. Ze waren zo vol bewondering voor wat ze in het museum zagen, dat ze geen acht sloegen op de vuilniszak die in het gangpad van het museum lag. Ze stapten er zelfs overheen.

Grootste succes de bedstee

Voorzitter Leo van Leengoed en secretaris Kees Rademakers leidden de kinderen door het museum. Ze hingen aan hun lippen en stelden veel vragen. Ze zagen oude schoolspullen, heel veel kruisbeelden en prenten van kerken. Dat ontlokte één van de kinderen de vraag: "En waar is nou de kerk van Hulst?".

Het hoogtepunt vonden de kinderen een bezoek aan de pronkkamer met bedstee. Geen enkele bever, kabouter of welp verliet de kamer zonder even in de bedstee te hebben gelegen. Zelfs de allerkleinsten wilden er helemaal zelf inklimmen zoals een echte bever betaamt.

Op de terugweg naar de museumzaal struikelden de kinderen weer over de vuilniszak. Met enige hulp werd daaruit het bijna levensgrote mes van baron Couteau tevoorschijn getoverd. Als een trofee werd het mes de museumzaal in gedragen en vol trots aan iedereen getoond.

'beverbier' en 'kabouterwijn'

Bestuurslid Andrien Schijvenaars legde het bezoek vast op video en samen met zijn vrouw Ria zorgde hij er voor dat alle kinderen werden getrakteerd op een glas ranja, ook wel 'beverbier' of 'kabouterwijn' genoemd.

Eens te meer blijkt dat de jeugd zeer enthousiast te krijgen is voor onze historie. Heemkundekring 'Het Land van Gastel' weet dat uit eigen ervaring. Zij biedt de Halderbergse basisschoolleerlingen reeds vele jaren een kennismaking met de historie aan met het succesvolle project 'Jet en Jan'.

Wilt u daar mee van weten kijk dan op: www.heemkundekringhetlandvangastel.nl

Lees ook 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief