Afbeelding

‘Glazen’ van atelier ‘F. Nicolas en Zonen’ in onze regio

Algemeen

OUD GASTEL - Elk najaar heeft Heemkundekring 'Het Land van Gastel een Algemene Ledenvergadering. Dit jaar is die vergadering op donderdag 23 november.

Gewoontegetrouw wordt deze vergadering kort gehouden om - na de pauze - plaats te maken voor een lezing. Caspar Dingjan uit Roosendaal geeft een lezing over de "glazen" van het atelier 'F. Nicolas en Zonen'. Met glazen bedoelt hij de gebrandschilderde ramen die de dynastie Nicolas maakte. Het atelier was actief tussen 1855 en 1968 en produceerde in die periode duizenden glas-in-loodramen voor opdrachtgevers uit de hele wereld. Caspar Dingjan is een verzamelaar van glas-in-loodwerk en mag een specialist op dit terrein worden genoemd.

De voorouders van Carolus Nicolas (1784-1856), kwamen uit het Franse Nancy. Carolus had een particuliere tekenschool in Roermond. Naast zijn schilderwerk experimenteerde hij met gebrandschilderd glas. Zijn zoon Frans (1826-1894) startte in 1855 een eigen glasatelier. Het 'Atelier F. Nicolas' hield zich aanvankelijk vooral bezig met de restauratie van ramen en had daartoe vier man in dienst. De samenwerking met de beroemde plaatsgenoot architect Pierre Cuypers was gunstig voor het bedrijf en de opdrachten voor nieuwe ramen stroomden binnen. Frans Nicolas maakte niet alleen ramen die waren ontworpen door Cuypers, maar ontwierp ook zelf ramen. Het atelier werkte ook voor leerlingen van Cuypers, zoals Albert Margry en Nicolaas Molenaar. Hierdoor groeide het atelier uit tot de grootste onderneming op dit gebied.

In 1879 waren er tweeëntwintig mensen in dienst. Aan de uitvoering van elk raam werkten meerdere mensen, de glasschilders hadden hun eigen specialismen en waren verantwoordelijk voor de handen en gezichten, de draperieën of ornamenten op de ramen.

Glas-in-loodramen van het atelier 'F. Nicolas en Zonen' werden geleverd aan kerken, bedrijven en particulieren en zijn in binnen- en buitenland te vinden. Soms ging het daarbij om een enkel raam, soms om de aankleding van een complete kerk.

In de lezing vertelt de heer Caspar Dingjan over de "glazen" van de familie Nicolas in onze regio. Zo is in de St. Laurentiuskerk te Oud Gastel al het gebrandschilderde glas-in-lood gemaakt door atelier 'F. Nicolas en Zonen'. Caspar Dingjan zal een impressie geven van de St. Laurentiuskerk, waarbij hij niet alleen vertelt over de "glazen", maar ook ingaat op de overige aspecten van deze prachtige kerk. Uiteraard ondersteunt hij zijn verhaal met fraai beeldmateriaal.

De lezing is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de heemkundekring. Het vergadergedeelte is rond 8 uur afgerond. Vanaf dat tijdstip zijn ook de niet-leden van harte welkom in Dorpsmuseum 'In de Drie Snoeken', Dorpsstraat 50 te Oud Gastel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief